Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (szerk.)
Hirdetés

A sajátos gondolatmenet lényege az, hogy Schmuck nehezményezi, hogy „a járványügyi veszélyhelyzet okán a mezőgazdasági vízszolgáltatást igénybe vevő vízhasználóknak nem kell a veszélyhelyzet idejére megfizetni a vízkészlethasználat utáni járulékot”. Ez szerinte eltereli a figyelmet a klímaváltozásról.

A kormánynak a tavalyi évhez hasonlóan ki kellene hirdetnie az aszályhelyzetet, az ehhez kapcsolódó összes intézkedéssel (pl. öntözési könnyítés, kártérítési lehetőség) együtt. A kormány azonban ehelyett a „járványügyi veszélyhelyzetre” hivatkozva hozott döntést többek között arról, hogy a mezőgazdasági vízszolgáltatást igénybe vevő vízhasználóknak nem kell a veszélyhelyzet idejére megfizetni a vízkészlethasználat utáni járulékot – zsörtölődik Schmuck.

A kormány ezen intézkedése eltereli a figyelmet az éghajlatváltozás okozta valós problémákról, holott nem a vírus okozta az aszályt, hanem az éghajlatváltozás, amelynek viszont ugyancsak köze van a vírus kialakulásához és terjedéséhez – okoskodik a politikus.

A veszélyhelyzet elmúltával az éghajlatváltozás gondjai fennmaradnak, annak kezeléshez mezőgazdaságunkat és vízgazdálkodásunkat ökológiai alapokra kellene helyezni, hogy ennek a valós kihívásnak meg tudjunk felelni! – zárja hiánypótló gondolatait az LMP társelnöke.