Hirdetés

 A magyar zsidóság deportálásának 80. évfordulóján kiemelten fontosnak tartja a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület (németül: Deutsch-Ungarisches Jugendwerk e.V.) a második világháború borzalmaira való megemlékezést magyar és német fiatalok közötti párbeszéd formájában. Az egyesületnek köszönhetően ez a párbeszéd most németországi helyszínen, nemzetközi keretekben valósulhat meg. 

A Magyar-Német Ifjúságért Egyesület közvetítésével idén először vesznek részt magyar diákok a 30 éves múltú, a Fiatalok Keresztény Szövetsége (németül: Christlicher Verein Junger Menschen) által szervezett Nemzetközi Ifjúsági Csereprogramon, amit az „Anne-Frank-Haus” Ifjúsági Oktatási Központban (Oldau, Alsó-Szászország tartomány) és a Bergen-Belseni Emlékhely területén rendeznek minden évben. A 2024. március 17-27. között zajló programon Izraelből, Franciaországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból, Litvániából és Németországból érkeztek még fiatalok.

A hét magyar diákot a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatával együttműködve választotta ki magas színvonalú pályaművük alapján. (A pályamunkák az egyesület honlapján érhetők el). A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjából érkező bajai diákok városuk zsidóságának történetét dolgozták fel, míg a Lovassy László Gimnázium diákjai versben és rajzban emlékeztek az eseményekre. A veszprémi diákok közül volt, aki a kistarcsai internálótábor XX. századi elnyomó rendszerekben betöltött szerepét ismertette.

A 11 napos németországi programon is különös hangsúlyt kap a történelmi tudatosság és azon túlmutatóan a kritikus gondolkodás fejlesztése. Cél, hogy a múlt eseményeinek összefüggései mellett azok jelenre gyakorolt hatását is megértsék a fiatalok. Bevezető foglalkozásként ennek megfelelően a nemzetközi diáktalálkozó résztvevői a nemzeti szocializmus jelentősebb eseményeivel és a holokauszthoz vezető úttal foglalkoztak, és a szervezők segítségével az összes áldozati csoportot megismerték. A Bergen-Belseni 2 emlékhely meglátogatása is része volt a történelmi események feldolgozásának. A tragikus helyszín személyes megélése egyúttal olyan emberi tulajdonságokat is megerősített a fiatalokban, mint a toleranciára és empátiára való képesség.

Korábban írtuk

Több egykori koncentrációs táborral ellentétben ezen a helyszínen nincsen maradványa az egykori barakkoknak vagy más épületeknek. Az erdős terület és a mező kietlensége nyomasztó ürességet tár az emlékezők szeme elé. A Bergen-Belsen Koncentrációs Tábor elhelyezkedésének másik megkülönböztető jegye, hogy egy katonai gyakorlóközpont közelében található. Az emlékhelyet ezért folyamatosan látogatják más NATO-tagországokból érkező fiatal katonák is.