Fotó: MTI/Kiss Gábor
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart, miután Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével tárgyalt Kolozsváron 2023. október 23-án

Magyar Levente azt követően, hogy tárgyalt Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, kiemelte, a magyar kormány alapvető hozzáállása, hogy mindig meghallgatja a helyi közösséget arról, mire lenne szükségük a szülőföldjükön való boldogulásukhoz.

Hirdetés

Az elmúlt évek, különösen a 2022 előtti időszak sikertörténet volt, Magyarország ugyanis hathatós segítséget tudott nyújtani ahhoz, hogy megerősödjenek az erdélyi magyarok szülőföldön maradásának anyagi, gazdasági alapjai, és ezt szeretnék folytatni a jövőben is – jelentette ki az államtitkár az MTI-hez eljuttatott nyilatkozata szerint.

Magyar Levente a magyar-román kapcsolatokról azt mondta, fontos kétoldalú beruházásokat terveznek például a közúti közlekedés terén, amely Románia remélt mielőbbi schengeni csatlakozása fényében kiemelt jelentőséggel bír.

Továbbá infrastrukturális összeköttetésekről is tárgyalnak, úgy mint az M49-es autót, amely Budapestet Nyíregyházán keresztül Szatmárnémetivel fogja összekötni, és a harmadik nagy autópálya-csatlakozás a két ország között – tette hozzá az államtitkár.

Korábban írtuk