A politikus arra kért mindenkit, hogy június 9-én támogassák a Fideszt, „a béke hangját az európai parlamenti választásokon”, június 2-án pedig, a szerbiai önkormányzati választások alkalmával szavazzanak úgy, hogy „erős önkormányzati képviselete legyen a magyarságnak, mert ha vannak erős önkormányzatok, akkor lesz erős magyar intézményes közösség, és ha van erős magyar intézményes közösség, (.) akkor tudjuk folytatni azt a fajta támogatáspolitikát Budapestről, amit az utóbbi években megtapasztalhattak”. Az erős magyar érdekképviselet a Vajdasági Magyar Szövetségen (VMSZ) keresztül tud megvalósulni – tette hozzá.

Hirdetés

Magyar Levente közölte, hogy folytatódik a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programja. „Megyünk tovább, és újabb és újabb programokat szeretnénk a következő időszakban is kiírni, meghirdetni és folytatni ezt a munkát, amit elkezdtünk” – húzta alá. Rámutatott: egyáltalán nem magától értetődő, „hogy erre van lehetőségünk, és van rá politikai akarat, mert háború van Európában, és sajnos nem csak fizikai értelemben most már, hanem politikai háború is van”. Az államtitkár arra emlékeztett, hogy nem egész két hete lőttek rá Robert Fico szlovák miniszterelnökre, arra a politikusra, aki „határozott békepárti álláspontot képvisel egy olyan európai közegben, amelyik alapvetően az ukrajnai háború éltetésében érdekelt, és abban utazik, arra épít politikailag is, és stratégiai értelemben is”.

A magyar kormány a felfokozott légkör és a nehéz körülmények ellenére is támogatja a külhoni magyarságot. Magyarkanizsán 385 pályázóval írt alá szerződés a magyar kormány gazdaságfejlesztési programját végrehajtó Prosperitati Alapítvány. A rendezvényen Magyar Levente örömének adott hangot, hogy a nehézségek ellenére „ilyen szép számban ünnepelhetjük a magyarságunkat, ünnepelhetjük azt, hogy van egy erős magyar anyaország, amelyik kiáll a határon túli testvéreiért, és feltett szándékunk, hogy ez a jövőben is meglegyen”.

A magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programja már több mint félmilliárd euró értékű beruházás létrehozását segítette a Vajdaságban, „erősítve az itteni magyar tulajdonú vállalatokat, erősítve a magyar gazdasági kapcsolatokat” – húzta alá Magyar Levente, majd hozzátette: több mint 1300 magyar család jutott ingatlanhoz a támogatásoknak köszönhetően.

Korábban írtuk

Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke leszögezte: a gazdaságfejlesztési program több mint nyolc éve zajlik, és még mindig van létjogosultsága. Ez véleménye szerint abból is látszik, hogy mindig sok a pályázó, aki a szülőföldjén képzeli el a boldogulást és az életét. Rámutatott, hogy olyanok is visszatértek a Vajdaságba, akik korábban már elhagyták ezt az országot, a gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően azonban haza tudtak térni.

A politikus azt is elmondta, hogy a VMSZ ott tudott nagy előrelépéseket elérni, ahol magyar polgármester volt, ezért a június 2-i önkormányzati választások tétje, hogy minél több magyar polgármester legyen a Vajdaságban, hiszen akkor még nagyobb fejlődésre lehet számítani. Ami pedig az európai parlamenti választásokat illeti, az a cél, hogy „minél több olyan képviselő kerüljön az Európai Parlamentbe, aki olyan elveket vall és olyan értékek mellett áll, mint mi, vajdasági magyarok, a hagyományos értékek mellett” – húzta alá.