Idén a versenyt a járványhelyzet miatt a szervezők közönség nélkül rendezik meg. Az eseményről ugyanakkor nem maradnak le a lovassportok iránt érdeklődők, a Duna televízió közvetítésekben számol be a futamokról.

Hirdetés

Nem lesznek lelátók, kizárólag a Hősök terén lesz az esemény, a szokásos pálya vonalvezetése mellett, a Millenniumi emlékmű körül. A verseny a kishuszár vágta és a 72 versenyző település előfutamaival veszi kezdetét. A televízión keresztül a nézők figyelemmel kísérhetik a Győri Ördöglovasok, a Kassai Lovasíjászok bemutatóját és a dámalovaglást is.

A nap a különleges szilvásváradi méneshajtással zárul.

Vasárnap lesznek a további versenyek, a középdöntők, valamint a nemzetközi futam és a Nemzeti Vágta döntője.

Korábban írtuk


A kétnapos eseményt a www.mediaklikk.hu oldalon követhetik a nézők, ezen kívül a Duna televízió vasárnap 15 és 17 óra 30 perc között élő közvetítésben számol be a döntőkről.


Ünnepélyes megnyitóval, hagyományőrző lovas díszegységek, lovas íjászok felvonulásával, a Hősök emlékkövének megkoszorúzásával és a versenyben részt vevő 72 magyarországi és határon túli település lovasainak ünnepélyes fogadalomtételével megkezdődött szombaton a 13. Nemzet Vágta Budapesten, a Hősök tere körül kialakított különleges pályán.

Lázár Vilmos, a vágta elnöke a Magyar Lovassport Szövetség nevében, Székely Tibor, a vágta főkapitánya pedig a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség nevében az emlékezés koszorúját helyezte el a Hősök emlékkövénél.

Ezt követően tartották a versenyzők ünnepélyes fogadalomtételét. Idén a versenyt a járványhelyzet miatt lelátók és közönség nélkül rendezik meg. Az eseményről ugyanakkor nem maradnak le a lovassportok iránt érdeklődők, a Duna televízió közvetítésekben számol be a futamokról.

„A Nemzeti Vágta kezdetektől nemcsak egy lovas verseny, hanem a közösségek ünnepe. Az egymással küzdő csapatok, települések, lovasok által a közösség erejét, azaz egymással szembeni felelősségvállalást helyezte mindig fókuszába” – mondta megnyitó beszédében Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya.

A Nemzeti Vágta minden évben kiválaszt egy szellemi vezéralakot: idén Andrássy Gyula grófnak, Magyarország egykori miniszterelnökének állít emléket a verseny.

„Andrássy grófot az újrakezdés jelképévé teszi, hogy az 1848-48-es szabadságharc huszártisztjeként mint lázadó nemest Ferenc József császár halálra ítélte és távollétében jelképesen fel is akaszttatta. Andrássy 18 év múlva, 1867-ben mint miniszterelnök korábbi halálra ítélője fejére tette a magyar koronát és Ferenc Józsefet magyar királlyá koronázta” – mondta el Székely Tibor, hozzátéve: Andrássy Gyula hitte, hogy Magyarország felemelkedésének záloga a béke, a megbocsátás, a régi sérelmek elengedése, a másikban nem az ellenséget, hanem a másként gondolkodót látni.

A megnyitón felvonultak különböző hagyományőrző csoportok, a Kassai Lajos Lovasíjász Iskola tagjai és a Győri Ördöglovasok is, akik a kétnapos vágtán külön bemutatót is tartanak.

A délutáni órákban a verseny a kishuszár vágta és a 72 versenyző település előfutamaival veszi kezdetét. A nap a különleges szilvásváradi méneshajtással zárul.

Vasárnap lesznek a további versenyek, a középdöntők, valamint a nemzetközi futam és Nemzeti Vágta döntője.

A kétnapos eseményt a www.mediaklikk.hu oldalon élőben folyamatosan követhetik a nézők, ezen kívül a Duna televízió vasárnap 15 és 17 óra 30 perc között élő közvetítésben számol be a döntőkről.