Ismertetik, az EMBER független nemzetközi think tank friss éves jelentése szerint 19,9 százalékkal Chile termelte meg a villamos energia legnagyobb hányadát naperőművekkel 2023-ban. Görögország (19 százalék) után Magyarország a globális dobogó harmadik fokára fért fel, európai második helyezett a 18,4 százalékos hazai részaránnyal. Az első tízben ezzel mások mellett Hollandiát, Ausztráliát, Spanyolországot és Németországot is megelőzi Magyarország. A magyar mutató az 5,5 százalékos világátlagot több mint háromszorosan múlta felül tavaly.

Hirdetés

A minisztérium szerint a világraszóló eredmény leginkább annak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban óriási napenergia kapacitások épültek ki Magyarországon. A bővülési ütem egymást követő két évben is rekordot döntött: 2022-ben mintegy 1100 megawattal, majd 2023-ban több mint 1600 megawattal. Idén februárban a napelemes rendszerek összes beépített teljesítménye meghaladta a korábban 2030-ra megcélzott 6000 megawattot.

A felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv ezért már kétszer nagyobb kapacitást jelez előre a következő évtized elejére. A 12 ezer megawattos várakozás az ismert fejlesztési igények alapján nagy biztonsággal valóra váltható – írják a bejegyzésben.

A szaktárca hangsúlyozza: a jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal támogatja a tiszta, klímabarát energia termelését és tárolását. A családok a Napenergia Plusz Program segítségével szerezhetnek be energiatárolót is tartalmazó modern napelemes rendszereket. Mostanáig több mint 8800 pályázó nyert el összesen 36 milliárd forint, ingatlanonként átlagosan 4 millió forint támogatást.

Korábban írtuk

Egy másik felhívás eredményeként áprilisban megszületett támogatói döntések alapján 2026 tavaszáig mintegy félszáz ipari energiatároló létesülhet Magyarországon. A program sikeres végrehajtásával két éven belül mintegy hússzorosára nőhet a hazai energiatárolói kapacitás – hívták fel a figyelmet.

Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának kiegyensúlyozására számos országban alkalmaznak szivattyús-tározós erőműveket. Magyarországon is több évtizede időről-időre felmerül egy hasonló fejlesztés terve, idén először megvalósíthatósági tanulmány készül az energetikai szempontból indokolt beruházásról. Tavasszal két helyszínen végeznek mintavételeket és felszíni geofizikai méréseket, amelyek műszaki-tudományos alapinformációkat szolgáltatnak a dokumentum összeállításához. Heves vármegyében március óra zajlanak, a közelmúltban az összes szükséges engedély birtokában Borsodban is megkezdődtek a földtani próbafúrások – közölte a minisztérium.

A kormány a családok és vállalkozások körében is ösztönzi a zöldenergia fokozott hasznosítását. Magyarország élenjáró szerepre tör a zöldenergia tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépkocsikban is – olvasható az Energiaügyi Minisztérium Facebook bejegyzésében.