Hirdetés

Orbán Balázs a csúcstalálkozó zárónapján magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, Ukrajna uniós csatlakozásának kérdésében Magyarország egyértelművé tette, hogy nem ért egyet a döntéssel, és azt hibának tartja.

„Elvi álláspontunk továbbra is az, hogy Ukrajna nem felkészült az Európai Uniós csatlakozásra, ezért az arról szóló tárgyalásokat nem érdemes elkezdeni” – fogalmazott.

Az Ukrajnának szánt ötvenmilliárd eurós pénzügyi csomag elfogadása pedig – szavai szerint – komoly és azonnali érdeksérelmet jelentett volna Magyarország számára.

„Azt látjuk, hogy egy bukott stratégiát kíván finanszírozni az Európai Unió, és annak semmi értelme nincsen”

– fogalmazott.

Korábban írtuk

Ukrajna pénzügyi támogatásával kapcsolatban Magyarország hiányolja a stratégiai víziót.

A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő eszköz (RRF) kamatkiadásainak emelésével kapcsolatban pedig úgy látja, amíg nem kapott egy fillért sem, addig ahhoz nem tud semmilyen további döntéssel hozzájárulni – húzta alá.

Magyarország kitartott, és így el kellett halasztani a döntés meghozatalát, várhatóan a jövő év elejéig – közölte Orbán Balázs. Ráadásul – mint kiemelte – addig az Európai Tanács azt tűzte ki az uniós bizottság feladatául, hogy „a magyarok problémáival foglalkoznia kell”. Láthatóvá válik majd, hogy azok a források, amelyek járnak Magyarországnak, rendben megérkeznek-e, vagy folytatódik Brüsszel részéről a politikai zsarolás – emelte ki a politikai igazgató.

Lehetőség nyílik továbbá annak megvizsgálására is, hogy az Európai Bizottság részéről van-e nyitottság a Magyarország számára fontos kérdések megtárgyalására az unió hosszú távú költségvetésének (MFF) módosításával kapcsolatban. „Ha van, akkor folytani lehet a tárgyalásokat, ha nincs, akkor marad a büdzsé úgy, ahogy van” – jelentette ki.

Egészen addig Magyarország az egész finanszírozási csomagra nemet mond.

Magyarország szerint nem kell módosítani az unió 2027-ig érvényes költségvetését – hangoztatta Orbán Balázs.