Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Szerbia európai uniós integrációjának felgyorsítása magyar és európai érdek, ezért Magyarország továbbra is minden támogatást megad Szerbiának – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A tárcavezető megbeszélést folytatott Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs miniszterrel, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta: az EU jövőjéről szóló vita egyik kulcseleme a bővítés, de sajnos, ma jelentős ellenállás van a bővítéssel szemben az unióban, ami nagy baj, mert idén először az EU történetében „csökken a tagállamok száma”, és ez gyengíti az uniót.

Magyarország célja, hogy az EU erősödjön, ehhez új tagállamokra van szükség, olyan országokra, amelyek megerősítik az EU biztonságát és gazdaságát, és a nyugat-balkáni országok ilyenek – magyarázta.

Kifejtette: az EU biztonságára jelenleg a legnagyobb fenyegetést az újabb migrációs hullámok kialakulásának veszélye jelenti, és az, hogy a korábban az Iszlám Állam szolgálatában álló zsoldos terroristák visszatérhetnek Európába. A bevándorlási nyomás növekedni fog a Nyugat-Balkánon, ezért a térség országainak európai integrációja és a határőrizeti együttműködés szorosabbra fűzése az európai biztonság javulását szolgálná – mutatott rá.

Szijjártó Péter közölte: Magyarország támogatja a szerb EU-csatlakozási folyamat felgyorsítását és segíti a határvédelmi feladatok ellátását, ezért magyar rendőrök is szolgálnak a szerb-macedón határon, valamint egy magyar diplomata dolgozik a szerb integrációs minisztériumban, segítve az uniós integrációt.

Úgy vélte, az EU bővítése nagyon lassan halad, és a csatlakozásra váró országokkal szemben méltatlan, hogy 2025 előtt az EU nem akar új tagállamot felvenni. A bővítés kérdésében az Európai Bizottság „leszerepelt” az elmúlt években, nem haladt előre kellő mértékben a nyugat-balkáni bővítés, pedig Szerbiával még az idén valamennyi tárgyalási fejezetet meg kellene nyitni – mondta.

A külügyminiszter kitért rá: márciusban magyar-szerb kormánycsúcsot tartanak. A magyar gazdaság növekedésének új fázisba lépésével elérkezett az idő, amikor a magyar cégek külföldi befektetései legalább olyan fontos szerepet játszanak, mint a külföldi vállalatok magyarországi befektetései, és e vonatkozásban fontos célország Szerbia – magyarázta. Hozzátette: folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési program, az idén 7,5 milliárd forintot szánnak erre.

A szerb tárcavezető kiemelte: Magyarország mindig is támogatta országa uniós integrációját, ami azért jelentős, mert nem minden EU-tagállam támogatja a bővítést. Fontos, hogy az európai parlamenti választás és a következő többéves uniós költségvetésről zajló vita miatt ne tegyék félre a bővítés ügyét – mondta.

Jadranka Joksimovic – aki az éppen zajló nagyköveti értekezleten is beszédet tartott – közölte: a bővítés nem probléma, hanem az EU egyik legfontosabb politikája, amely megerősítheti az uniót. Jó lenne, ha idén legalább öt fejezetet sikerülne megnyitni a tárgyalásokon – vélekedett.

Magyarország elkötelezett a Nyugat-Balkán európai integrációja mellett

Magyarország elkötelezett a Nyugat-Balkán európai uniós integrációja mellett – mondta a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára kedden az MTI-nek. Takács Szabolcs megbeszélést folytatott Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs miniszterrel, aki Budapesten részt vett a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében hétfőn kezdődött nagyköveti értekezleten.

Az államtitkár a tárgyalásról beszámolva kifejtette: a nyugat-balkáni régió országainak európai integrációja hozzájárul a térség stabilitásához és az európai biztonsághoz, ezért rendkívül fontos, hogy az EU pozitív üzenetet küldjön az integráció folyamatában leginkább élenjáró Szerbiának.

Mint mondta, Közép-Európa azért is szeretné felgyorsítani az EU nyugat-balkáni bővítését, mert ez ellensúlyozhatja az unió Brexit miatti pozícióvesztését.

Az államtitkár közölte: szerb tárgyalópartnere megerősítette, hogy a Nyugat-Balkán továbbra is a legjelentősebb illegális migrációs útvonalak közé tartozik. 

Hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy „a brüsszeli bevándorláspárti elit” az európai parlamenti (EP-) választások közeledtével „el akarja altatni a közvéleményt és letagadja a migrációs nyomás nyilvánvaló adatait”, miközben megpróbálja legalizálni a migránsok behozatalát Európába.

Takács Szabolcs úgy vélte, a Nyugat-Balkán uniós integrációja érdemben segíthet a tömeges, kontrollálatlan bevándorlással szemben folytatott küzdelemben, ezért elengedhetetlen a hiteles csatlakozási perspektíva felmutatása a térség felé.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a bővítési folyamat felgyorsítását támogatja az EU soros elnöki posztját betöltő Románia is, azonban a nyugati tagállamok többsége inkább az Európai Bizottság elnökének álláspontját osztja, aki szerint nem lesz bővítés az elkövetkező időben. Ezen országok – főként Franciaország és Hollandia – látványosan vonakodnak a bővítéstől – tette hozzá.

Közölte: remélhetőleg az új intézményi ciklusban olyan EP áll fel, amely jobban támogatja a Nyugat-Balkánt. Azt várjuk, hogy a májusi EP-választás eredménye és az Európai Bizottság új összetétele nemcsak az uniós intézményközi egyensúlyt és az EU egységét állítja majd helyre, hanem lendületet ad a bővítésnek is – magyarázta.

Takács Szabolcs szerint Magyarországnak az a dolga, hogy bátorítsa az élenjáró országokat, így Szerbiát, és jelezze számukra, hogy érdemes energiát összpontosítani az integrációs folyamatra.