– Az elmúlt hónapban szinte a teljes kampány a közlekedésszervezési kérdésekre redukálódott, ami a jelenlegi egyetlen színpadon lévő kihívó személye és szakmai múltja miatt nagyon előnytelen számunkra

Hirdetés

– kommentálta a Magyar Nemzetnek Vitézy Dávid lehetséges jelöltként való felbukkanását és az elmúlt hetek fejleményeit egy MSZP-közeli forrás. Ráadásként említette, hogy a médiában naponta szó esik a szinten tartott ügyekről, ilyen például Karácsony előválasztási kampányának finanszírozása, újra és újra felbukkan a Városháza-gate, illetve ott van a guruló dollárok botránya.

– Ezek mellett vannak ki nem kényszerített hibák és ügyek – fogalmazott a Magyar Nemzet forrása. Ilyen témák például a járatritkítás, vagy Walter Katalin „pulykázós” esete.

– Ezek komoly lehetőséget kínálnak az ellenfeleknek, de különösen Vitézy Dávidnak, aki láthatóan le is csapja a magas labdákat

– mondta a Magyar Nemzet beszélgetőpartnere. – Mindezt értetlenséggel fogadja az MSZP, de a többi párt is. Felmerül a kérdés, hogy miért ilyen irányt vették az események, jó-e ez nekünk – emelte ki. Ez utóbbi kapcsán a válasz egyértelműnek tűnik, tekintettel arra, hogy az MSZP-s Őrsi Gergely II. kerületi polgármester is kikelt a járatritkítások ellen.

„A járatritkításról szóló egyeztetésekbe nehéz lett volna bevonni az utasokat, mivel az olyan, mintha hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele”

– fogalmazott korábban Walter Katalin BKK-vezér egy sajtó-háttérbeszélgetésen. Több megkérdezett egybehangzó állítása szerint a kijelentés nemcsak Vitézy Dávid vagy a jobboldal köreiben okozott felháborodást, hanem baloldali szereplők is Walter fejét követelték Karácsonytól. Szintén több forrástól származó állítás, hogy a Walter-ügy Karácsony kabinetjében is viták kereszttüzébe került – számol be róla a Magyar Nemzet.

Korábban írtuk

– A pártok formálisan nem jelezték rosszallásukat, mert mindenki tudja, hogy vannak „szent tehenek”, amelyeket nem bántunk, ezek közé tartozik Walter Katalin is

– fogalmazott egy Momentum-közeli forrás a Magyar Nemzetnek. A lap emlékeztet, hogy a BKK-vezér Bajnai Gordon egyik bizalmasa: a volt miniszterelnök kabinetfőnökeként is dolgozott egy darabig, amikor Bajnai megpróbált visszatérni a politikába 2013-ban és 2014-ben az Együtt nevű pártjával, de az üzleti életben is volt közöttük közreműködés.

A jelenleg rendkívül rossz irányba tartó kampány miatt érezhető a baloldali pártok és szereplők részéről egyfajta elbizonytalanodás Karácsony Gergellyel kapcsolatban, közölték az egyes szereplőktől, amellyel kapcsolatban több a Magyar Nemzet több forrása is úgy fogalmazott: a pártok mentik a menthetőt, mindenki igyekszik olyan témákról beszélni, ami nem közlekedésszervezés. A problémát a főpolgármesteri kabinetben észlelték, de a cselekvést nem látni. A lap MSZP-s forrása megjegyezte: tudomása szerint informálisan a pártja is jelezte Karácsonyék felé azt a véleményt, hogy nem jó irányba mennek a dolgok.

„Politikailag már lehetetlen lecserélni”

A Magyar Nemzet azt írja, Gyurcsány Ferenc például azt a stratégiát követi, hogy bár nem támadják Karácsonyt, de nem is dicsérik. Általánosságban pedig elmondható, hogy a baloldal minden szereplője aggódik a korábban sima győzelemként elkönyvelt főpolgármester-választás kapcsán.

A lap kérdésére, hogy mindez vezethet-e ahhoz, hogy az ellenzéki pártok még a választás előtt lecserélik Karácsonyt egy másik jelöltre, a Magyar Nemzet MSZP-s forrása nyomatékosította: politikailag már lehetetlen lecserélni.

A Magyar Nemzet cikke szerint az azonban biztos, hogy a baloldali pártok fel szeretnének készülni mindenre. – Az ellenzéki vezetők közötti óvatos latolgatás során felvetődött, hogy az EP-listán való szereplés, a kampányügyek, a konfliktusok okozhatnak-e egy ilyen helyzetet – fogalmazott a lap MSZP-s beszélgetőtársa, hozzátéve, hogy ezt jelenleg senki nem zárja ki, és emiatt is van egy elbizonytalanodás.

A Magyar Nemzet azt is megkérdezte, ha Karácsony önként döntene a kampány feladásáról, mint ahogy az 2021-ben is történt, akkor kit ajánlana az MSZP helyette. A válasz egyértelműen Tüttő Kata volt.

A Magyar Nemzet Karácsony Gergely adománygyűjtéséről is kérdezte forrását, amelyben két MSZP-s pártalkalmazott is érintett. A szocialista párthoz közel álló beszélgetőpartner hangsúlyozta, hogy az MSZP ebben az ügyben áldozati szerepbe került, hiszen a két érintett úgy keveredett bele a botrányba, hogy jóhiszeműen jártak el, és aláírásukkal hitelesítettek egy jegyzőkönyvet.

A további részletekről a Magyar Nemzet oldalán olvashatnak.