Megdöbbentő tény került napvilágra nemrég Pécs városában. Kiderült, hogy két helyi iskola is tanmenetébe iktatott egy „érzékenyítő” programot, amely nemcsak a migráció megértésére, de a migránsok segítésére és elfogadására is neveli a diákokat, többek között játékos helyzetgyakorlatokon keresztül. Pécs a második megyeszékhely, ahol Debrecen mellett szintén irodát létesített Soros György.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Soros György szívesen játszik a fiatalokra. Persze sok más, társadalmilag jól körülírható csoportra is, de feltűnően kedveli azokat a lázadásra kapható fiúkat és lányokat, akik már a húszas éveiket tapossák, ám sehogy sem akarnak felnőtté válni. Az egyetemi, főiskolai városokban mindig szép számmal akadnak ilyen habitusú ifjak, Debrecen mellett pedig Pécs is a felsőoktatási intézményekkel gazdagon ellátott vidéki városaink közé tartozik. Ráadásul Pécs azon a déli határszakaszon fekszik, amelyet naponta ostromolnak Szerbia felől az illegális migránsok.

Érdemes futó pillantást vetni Pécs szociológiai keresztmetszetére. A város valaha a „Kis Moszkva” gúnynevet viselte, a balos apák fiai és unokái viszont már jelentős liberális táborba tömörültek, egyszerre mentve és tagadva az ősök örökségét, mentve különösen akkor, ha a közös ellenség, a polgári oldal ellen kellett fordulni.

Pécs politikai értelemben igazi frontváros, mondta a demokratának Páva Zsolt polgármester, ahol mindenért mindig nagyon meg kell dolgoznia a jobboldalnak. A szociológiai sokszínűséget mutatják azok a lakossági vélemények is, amelyek a bevezetőben említett tantervbotrány kapcsán születtek. Egy fiatal bolti eladónő azt követelte, ne zaklassák a diákokat a migránsok ügyével, amúgy is van elég bajuk a gyerekeknek. Egy idősebb asszony szerint viszont tisztába kell tenni a befogadás és a szolidaritás kérdését, mert a leváltásra ítélt Orbán-kormány ezzel osztja meg a társadalmat. Egy fiatal anyuka pedig azt mondta az érintett PTE 1. Számú Gyakorló Általános Iskola kapujában, hogy nincs semmi különös az „érzékenyítésben”, ő is tanult annak idején a nagy népvándorlásokról és az átformálódó kultúrákról.

Pedig a Pécs környéki falvakban csapatostól jelentek meg migránsok 2015 késő nyarán. A helyiek jobbnak látták, ha ki sem lépnek az utcára, reggelente félve óvatoskodtak hátsó épületeik felé. A városban pedig a migránsok megszállták a pécsi vasútállomást és környékét, a helyiek nagy kerülőket tettek, különösen a fiatalabb nők és az iskolás lányok. Az M6-os mellett most is látni időnként kisebb migráns csoportokat. Híres esetnek számított, amikor 2017-ben egy pécsi pár autóját akarta lerohanni a pálya pihenőjében tíznél is több, hirtelen előbukkanó migráns, hogy megszerezze a járművet.

A polgármester szerint a legsértőbb, amikor a helyi ballib média idegengyűlölettel vádolja a konzervatív pécsieket. Tíz nemzetiség él békében és megértésben a városban.


Citromország kapuja

Az iskolai érzékenyítő program egy tíz fejezetből álló tanórai vázlat. Még 2015-ben, a migrációs hullám csúcspontja előtt tette fel honlapjára a pécsi Az emberség erejével nevű alapítvány. A program a fokozatosság elve alapján készült. A hetedik-nyolcadik fejezetéig talán bele sem lehet kötni, de aztán jön a Citromország című szituációs játék, ahol egyfelől szír menekültek, másfelől a befogadó európaiak szerepébe kell bújniuk a diákoknak. Tudomásunk szerint eddig két iskola, a pécsi egyetem 1. Számú Gyakorló Általános Iskolája és a Zipernowsky-szakgimnázium vállalta, hogy beengedi a programot. Az „érzékenyítő” órákat az alapítvány munkatársai tartották, ehhez az iskolák szerződést kötöttek velük. A szervezet 2007 óta foglalkozik érzékenyítő jelleggel emberi jogi nevelési programok tematikájának kidolgozásával – írják magukról weboldalukon. A projektbe 2015-ben beszállt a Norvég Civil Támogatási Alap, e szervezet finanszírozásában készültek a hosszú távú emberi jogi nevelési programok, amelyeket a Nemzeti alaptantervhez és a hatályos kerettantervekhez igazítottak azzal a céllal, hogy a későbbiekben az egész ország területén teríthessék őket. Így állt össze a projektek gyűjteménye, az egyMÁStan című, terjedelmes kiadvány, amely akár az alapítvány honlapjáról is letölthető. Ebből került ki a már említett óravázlat is, amely a migránsok befogadására igyekszik ösztökélni a gyerekeket, ahogy azt az alábbi részletek is bizonyítják:

„Gyakorlat neve: Befogadjuk?

Célok: A migrációt kiváltó okok, élethelyzetek megismerése, befogadó attitűd fontosságának hangsúlyozása”

„Gyakorlat neve: Találd meg az utad!

Célok: A szíriai helyzet jobb megértése, a menekültek útjának megismerése

Összefoglaló: A BBC által készített játékban a diákok szír menekültekké változnak, és lépésről lépésre kell döntéseket hozniuk, hogyan próbálnak eljutni Európába.”

Mi történt? És miért történt mindez? – kérdeztük Pécsett járva az iskolákat, de választ nem kaptunk, mivel mindkét helyen nyilatkozatstop van érvényben. Így azt sem tudjuk egyelőre, hogy csak a 2015/16-os tanévben használták a programot, vagy használták tavaly is, és használják-e még most is…

Információink szerint az 1. Számú Gyakorló Általános Iskola, Pécs egyik legjobb iskolája a tanórai vázlatok két utolsó fejezetének bemutatásától már eltekintett. Megkérdeztük az intézményt fenntartó Pécsi Tudományegyetemet is. Dr. Berke Gyula rektorhelyettes kérdésünkre elmondta, az alapítvány kereste meg az iskolát az óravázlattal, amit annak vezetése előzetesen tanulmányozott, majd belefogott a programba.


Sértettek gyülekezete

Van abban logika, hogy Soros György pont az Emberség Erejével alapítványra építette pécsi irodáját. Páva Zsolt polgármester elmondta, az önkormányzat több tucat helyi civil szervezettel működik együtt számos területen, az Emberség Erejével azonban nem kér a közös munkából. Tizenegy éve alakult a szervezet, hogy elsősorban jogvédelemmel, emberjogi kérdésekkel, gyermekjogokkal foglalkozzon, de alapított tanodát is hátrányos helyzetű diákok számára, amellyel főként a helyi cigányság sorsán igyekezett javítani. Az alapítvány gerincét a helyi liberális értelmiség alkotja, sokuknak van valamilyen sérelme a konzervatív, nemzeti ideológia, illetve az azt képviselő helyi vagy országos hatalom részéről.

A csoportot Nyirati András vezeti, a Pécsi Vízmű Rt. egykori vezérigazgatójának fia. Ez a vállalat sokáig a francia Suez nevű cég tulajdonában volt, és csak igen komoly küzdelmek árán tudta visszaszerezni a város polgári többségű önkormányzata. Nyirati Andrást hívei és ellenfelei is hivatásos forradalmárnak tekintik. Pécsett nem tudtunk személyesen beszélni vele, mert épp Spanyolországban volt egy továbbképzés jellegű tanácskozáson. Az alapítvány köréhez tartozik Tasnádi Zsófia, Pécs egykori szocialista polgármesterének, Tasnádi Péternek a lánya és Babos Attila is, aki most az ellenzéki hangvételű Szabad Pécs hírportál főszerkesztője. Ő korábban a Dunántúli Napló vezető munkatársa volt, de a tulajdonost váltó és a szemléletmódján is igazító újságnál már túlságosan is harcias szabadelvűnek találták. Meg kell említeni még annak a Polyák Zoltánnak a nevét, aki részt vett azon a meghallgatáson Brüsszelben, ahol az unió LIBE nevű bizottsága igyekezett tetemre hívni migráció ügyében a magyar kormányt.

Az alapítvány honlapján a barátok címszó alatt ott virít Soros György szokásos csatársora: Amnesty International, Társaság a Szabadságjogokért, Labrisz Leszbikus Egyesület és még sokan mások… Szerepel a Hallgatói Hálózatban közreműködő fiatalokat kiképző Demokratikus Ifjúságért Alapítvány is, és némi kutakodás után az is kiderül, hogy élénk a kapcsolatuk például az Artemisszió Alapítvánnyal, amely kormányellenes akciói mellett azzal keltett feltűnést, hogy rendőröknek, katonáknak és titkosszolgáknak akart érzékenyítő tréningeket tartani a migráció és a másság iránt – szintén a Norvég Alap pénzéből. Vagy a Soros zsebéből kilógó A Város Mindenkié, a NANE egyesület és még tucatnyi szélsőségesen liberális szerveződés.

Mester Zoltán, az Emberség Erejével szóvivője szerint az alapítvány, és a belőle kifejlődött Soros-iroda sem politizál. Ugyanakkor tudjuk, hogy az alapítvány tagjait, munkatársait is magában foglaló pécsi balliberális szcéna Mellár Tamás közgazdászt, a KSH egykori vezetőjét támogatja és tolja előre, akit egyébként a Gyurcsány-kormány rúgott ki a statisztikai hivataltól, mint a Fidesz „katonáját”. Mellár Tamás most feltűnt több ellenzéki párt és szerveződés, köztük a Momentum környezetében is, amely Budapest után talán Pécsett a legszervezettebb.


Osztják a pénzt

Pécsett rendkívül aktív a civil szféra, a szervezetek jelentős részével a városvezetés is aktív munkakapcsolatban áll. Ebbe a körbe nem tartozik bele, nem is akar bekerülni Az emberség erejével Alapítvány. Sok vizet korábban nem is zavartak, igazán figyelemfelkeltő tevékenységet sem folytattak, az iskolai programjaik is csak az elmúlt hónapban kerültek a figyelem középpontjába. Mondhatni, akkor kapcsoltak magasabb fokozatra, amikor országos szinten mélyreható változások kezdődtek. Első lépésben a Soros György helyi pénztárnokaként (is) működő Nyílt Társadalom Alapítvány szóvivője novemberben bejelentette, vidéki terjeszkedésbe kezdenek, ennek érdekében pedig jelentős összegek szétosztására készülnek, amiből vidéki irodákat is nyitnak majd Pécsett és Debrecenben.

Decemberben már azt is lehetett tudni, hogy a pécsi iroda működtetését, illetve a pénzosztást regionális szinten Az emberség erejével Alapítvány fogja végezni, amire már kaptak is 130 millió forintot. Az eddig jószerével ismeretlen szervezet, amely egy magánlakásba volt bejelentve, gyorsan elkezdett irodahelyiség után nézni. Ekkor szólalt meg a pécsi városvezetés: az önkormányzat közgyűlése a „Soros-kampányközpont” létesítése elleni tiltakozó nyilatkozatot fogadott el. „Felkérünk minden pécsi polgárt, vállalkozást, szervezetet, hogy ne adjon helyet a Soros-féle kampányközpontnak. Ne adjon tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget! Ne segédkezzen senki otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország (…), Pécs jövőjének kockáztatásában, ne segédkezzen Soros György tervének megvalósításában!” – állt a szövegben.

Az alapítvány ekkor került az országos média figyelmébe, ugyanis éppen egy elegáns belvárosi utcában készültek irodát kibérelni, jelesül a Nappali Bár galériáját a pubot üzemeltető Király-Nappali Kft.-től, ám ők szintén bérelik a helyet, a tulajdonos pedig végül megakasztotta a folyamatot. Persze ennyi pénzzel a zsebükben nem tudtak nagyot bukni, ottjártunkkor az alapítványnak már volt egy irodája a Citrom utcában, amelyet éppen tataroztak. Az ajtón kiírva: Erősödő Civil Közösségek.

A munka egyébként eddig is zavartalanul folyt, a pénz kiosztásához szükséges pályáztatás első körét tulajdonképpen már le is zárták, a szerződéseket írják alá a támogatott szervezetekel. A pécsi irodának, vagyis Az emberség erejének a Nyílt Társadalom Alapítvány a magasabb kapcsolata, de kívülálló számára a Soros féle szervezet nem jelenik meg direkt módon a rendszerben.

– Semmit nem kötöttünk ki, egyetlen dolgot leszámítva, a nyertesek nem kötődhetnek semmilyen politikai szervezethez, semmilyen pártpolitikai tevékenységet nem végezhetnek – hangsúlyozza a szervezet szóvivője.

A pályázat első ütemének nyertesei fent vannak az alapítvány honlapján, egyelőre nem lóg ki a lóláb, azaz szinte kínosan ügyeltek arra, hogy ideológiamentesnek tűnjön a pénzosztás. LMBTQ-közösség és emberi jogi szervezetek mellett találni közöttük természetjárókat, közösségépítéssel foglalkozó csoportokat, cserkészeket egyaránt.

– Csak emberi jogi alapállásból közelítünk mindenhez, azaz elutasítjuk a gyűlöletbeszédet, az alaptalan állításokat, amelyek a menekülteket övezik. És persze a ránk irányuló támadásokat is, például olyanokat, hogy választási iroda vagy migrációszervező csoport lennénk – mondta Mester Zoltán.

A pécsi Soros-irodához három megye, Baranya, Tolna és Somogy tartozik. Eddig hatvan szervezettel kötöttek együttműködési szerződést, a minap a somogyiakkal írtak alá Kaposváron, a következő állomás Tolna megye, pontosabban Szekszárd lesz. Valami elkezdődött, ami akár erősen is hathat a következő évek belpolitikai erőviszonyaira. Országos hálózat épül, mozgatható szervezetekkel és tömegekkel, hangzatos hívószavakkal. Oroszországból három évvel ezelőtt ugyanezen folyamatok láttán tiltották ki a Soros György által támogatott szervezeteket.

Kovács Dániel, Sinkovics Ferenc

Fotók: Vermes Tibor/Demokrata

Igazság Szekszárdnak

A balliberális média nemrég nevetségessé próbálta tenni Szekszárd fideszes polgármesterét, Ács Rezsőt. Ugyanis az ő javaslatára csatlakozott a helyi önkormányzat a Megyei Jogú Városok Szövetségének kezdeményezéséhez, és hozott határozatot a Soros-terv és a migránsok betelepítése ellen. Ács Rezső annál is fontosabbnak tartotta e lépést, mert információi szerint már Szekszárdon is megjelentek és szervezkednek migránsokat támogató szervezetek. Konkrét neveket azonban akkor még nem tudott mondani. Fantomokat lát, képzelődik, szóltak a gúnyolódó újságcikkek. Most eljött az igazság pillanata. A pécsi Soros-irodától tudjuk, hogy nem fantomok, hanem ők végeztek szervezőmunkát Szekszárdon. Vagyis pontos volt a polgármester információja.

Érzékenyítő agymosás

A migrációval (is) foglalkozó érzékenyítő oktatás nem egyedi jelenség, és nem is Az emberség erejével Alapítvány találmánya. Nyugaton régóta nagy keletje van LMBTQ- és emberi jogi témában, a kisebbségvédelem területén, jó ideje már a migráció elfogadtatásában is. A magyarországi civil szervezetek jórészt ezt a mintát követik. A Menedék Egyesület 2011–12-ben indította el első, kifejezetten iskolásoknak szánt programját „Ismerős ismeretlenek” címmel. Ezzel az alsó tagozatos diákokat célozták meg, ahogy megfogalmazták: ez a korosztály „nagyon nyitott, érdeklődő, képes felülbírálni tanult véleményét”.