Fotó: Facebook, képernyőkép
Hirdetés

A baloldali előválasztás győztese egyébként ugyanezen az eseményen azt is mondta: 

„ahhoz, hogy fönntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést”.

– Azokat az externáliákat, amiket ráterhelünk a fogyasztókra, mert végül is mindent a fogyasztókra… Persze, a kibocsátó fizet, de az be fog épülni az árba. A végén mindent a fogyasztó fizet, olyan nincs, hogy nem a fogyasztó fizet, meg hogy nem az ember fizeti meg. Ez egy populizmus – mondta a politikus.

Szerinte magasabb árakkal kell ösztönözni az embereket arra, hogy kevesebbet fogyasszanak.

– Tehát az, hogy ha ezt nem tudjuk érvényesíteni az árakban, akkor nem fogunk ösztönözni senkit az energiatakarékosságra. És igenis az árakon keresztül ösztönözzük az energiatakarékosságra. Az energiavédelmi, hatékonysági beruházások soha nem térülnek meg, ha mesterségesen alacsonyan tartjuk az árakat – mondta Márki-Zay Péter.

A baloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc már évekkel ezelőtt kifejtette véleményét a rezsicsökkentésről. Egy 2014-es interjújában szó szerint azt mondta, hogy „az egy hülyeség”. Amikor az újságíró felvetette, hogy volt olyan baloldali párt, amelyik annak idején megszavazta, az ellenzék vezetője így válaszolt:

– Teljesen mindegy. Április végén adott lesz egy ár, a kérdés az lesz, tovább lehet-e vinni a rezsicsökkentést. Erről kell megállapodnunk majd, ha kormányra kerülve alaposan megvizsgáltuk a helyzetet – mondta Gyurcsány.

Gyurcsány és Márki-Zay tehát azonosan gondolkodik a kérdésben: megszüntetnék a rezsicsökkentést, ha rajtuk múlna.

Korábban írtuk