Márki-Zay Péter 2021. október 8-án – amikor Karácsony Gergely visszalépett a javára a baloldali előválasztás második fordulója előtt – kijelentette, hogy tisztelete jeléül belép a főpolgármester által gründolt 99 Mozgalom Egyesületbe. Ezt végül online módon meg is tette Márki-Zay, aki tavaly szeptemberben egy nyilvános beszédében megerősítette a csatlakozását Karácsony mozgalmához:

Hirdetés

Szeretném jelezni, hogy tiszteletem jeléül belépek a 99 Mozgalomba és erre biztatom önöket is.

Azonban a hódmezővásárhelyi polgármesternek más oka is lehetett a belépésre a tiszteleten kívül. A 99 Mozgalom fedezte ugyanis a Karácsony-kampányt, így egyebek mellett balliberális portálokon hirdetési felületeket vásároltak, rendezvényeket szerveztek és óriásplakáthelyeket is foglaltak. Utóbbiakon – miután a főpolgármester visszalépett – Márki-Zay Péter és Orosz Anna akkori Momentum-elnök közös plakátjai jelentek meg.

Márki-Zay Péter egyébként már 2021 októberének elején kijelentette, hogy Karácsony Gergely ötszázmillió forintból kampányolt az előválasztáson. A baloldal későbbi miniszterelnök-jelöltje 2021. november elsején állt elő azzal, hogy becslése szerint Karácsony mintegy félmilliárd forintból korteskedett.

Arra is kitért, hogy nem idegen számára a főpolgármester adományozói köre, és már ekkor azt kérte, hogy adják át neki a plakáthelyeket.

Korábban írtuk

Én nyilván ismerek néhány adományozóját, akit nem fogok megnevezni. […] Hazai nagyvállalkozói üzleti körök vannak igen, akit én legalábbis tudok

– jelentette ki akkor Márki-Zay Bohár Dánielnek.

A baloldal közös miniszterelnök-jelöltje később azt is bevallotta, hogy külföldről is érkeztek források a kampányukba. Idén július 12-én az ATV-ben például elismerte, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz hasonlóan a 99 Mozgalom is gyűjtött pénzt külföldről.

Érdekesség, hogy Márki-Zay szinte fillérre pontosan eltalálta a Karácsony mozgalmához befolyó kampánypénzének nagyságát, amit szintén 2023 júliusában a Mandinernek úgy indokolt, hogy „jól tippelt”. Közismert, hogy a szóban forgó pénzek nagy része a Bajnai-féle DatAdat-csoportnál kötött ki – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A lap azt is megemlíti, hogy Márki-Zay Péter 2022. március 22-én és idén szeptember 19-én is beszélt arról, hogy a DatAdat és a Bajnai-kör Karácsony Gergely mögött állt az előválasztás első fordulójában, ám a második fordulóban – plakáthelyek átadásával – már az ő szekerét tolták.

Az biztos, hogy az előválasztáson ez a társaság, tehát a DatAdat és a Bajnai Gordon-kör, ők Karácsony Gergely és a 99 Mozgalom mögött álltak és a második fordulóban, az utolsó pillanatban még tőlük mi kaptunk plakátfelületeket. Tehát magyarul el tudtuk intézni azt Karácsony Gergelynél és Karácsony Gergellyel, hogy az utolsó néhány napra az ő plakátfelületeinek egy részét sikerüljön a mi közös kampányunkra átragasztani. […] Az utolsó néhány napban már sikerült, mondom, a plakátfelületeiket az én támogatásomra buzdító plakátokra cserélni

– fejtette ki Márki-Zay a Hit Rádió minapi adásában.

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.