Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

„Nálunk Hódmezővásárhelyen volt valódi rezsicsökkentés, ami 77 százalékos csökkenést jelentett. Ráadásul senkinek nem kell kifizetni, mert napelemmel, napkollektorral, falszigeteléssel és nyílászárócserével értük el” – jelentette ki Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere egy tavaly december elején megjelent kampányvideójában. A rezsicsökkentést korábban „népbutításnak” és „ostobaságnak” nevező ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt is állította, hogy az Orbán-kormányéval szemben ő valódi rezsicsökkentést valósítana meg, amelynek mintául a „hódmezővásárhelyi modell” szolgálna.

Hirdetés

Fentiekből arra lehet következtetni, hogy Hódmezővásárhelyen egy olyan, épületek százait érintő felújítási programot vittek végbe, amely a helyiek teljes közmegelégedésére szolgál. A fenti kampányvideóban egy másodpercre fel is tűnik a Kovács-Kűry Idősek Otthona, amelynek energetikai korszerűsítése tavaly novemberben fejeződött be, de a hódmezővásárhelyi polgármester ezen kívül más épületről, lakóházról nem ejt szót. Január elején, egy baloldali napilapnak adott interjúban árult el részleteket a hódmezővásárhelyi rezsicsökkentésről:

– A valódi rezsicsökkentés az épületkorszerűsítésről szól, amivel csökkenthető a pazarlás, de belefér a saját áramtermelés is. […] A módszerrel a hódmezővásárhelyi idősek otthona fogyasztásán – rezsijén – 77 százalékot vágtunk. Csökken a rezsi és nő az ingatlan értéke: így nyer a többség. […] A fenntartható, az épületek energetikai korszerűsítésére és a megújuló energiaforrásokra épülő rezsicsökkentés igazságosan oszlik el. Az EU támogatja a tetőkre szerelt napelemet, amivel töredékére csökken a háztartások hálózati áramszükséglete – fejtette ki az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Bálint Gabriella

Egyetlen épület

Joggal merül fel a kérdés, lehetséges, hogy nem is létezik semmiféle vásárhelyi modell, mindössze egyetlen épület felújításáról van szó? Az egyértelmű választ erre egy január végi facebookos hozzászólásában találjuk meg.

Korábban írtuk

„A mi rezsicsökkentésünk többek között falszigetelést, nyílászárócserét, napkollektorokat és napelemeket jelent, ami akár 77 százalékos megtakarítást is jelenthet, hisz ilyen jelentős csökkenést értünk el Hódmezővásárhelyen, miután felújítottunk egy idősek otthonát” – írta az ellenzék miniszterelnök jelöltje.

– Márki-Zay-Péter valódi rezsicsökkentése egyetlen épületről szól, ennyi a hódmezővásárhelyi modell, amire ő annyira büszke – erősíti meg kérdésünkre Cseri Tamás, a Fidesz helyi frakcióvezetője.

Hozzáteszi, nem elég, hogy az előző városvezetés által elnyert felújítást a saját maga eredményének állítja be, a 77 százalékos rezsicsökkentés is csak elméleti becslés, hiszen ezzel kapcsolatban még nincsenek hivatalos adatok.

– A polgármester egyetlen érdeme, hogy többszöri próbálkozás után sikerült a közbeszerzést elindítani. Addig húzta az időt, hogy végül a városnak is be kellett szállnia a költségekbe, mert időközben elszálltak a kalkulált árak. Ha egyetlen leszigetelt bódét adott volna át, azt is képes lenne úgy előadni, hogy leszigetelte az egész várost – mondja Cseri Tamás.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

A Kovács-Kűry Időskorúak Otthona közel 129 éves hagyományokra visszatekintő intézmény, amely kezdetben árva gyermekeket, majd szegény aggokat támogatott. Jelenleg 200 fő engedélyezett férőhelyével az ország húsz legnagyobb idősek otthonának egyike. A több mint 4000 négyzetméteres épület felújítása tavaly novemberben fejeződött be, a TOP 6.5.1-15 pályázati program keretein belül. Az épület fejlesztésére még 2015–16-ban, a fideszes Almási István polgármestersége alatt nyert 600 millió forintot a város. A pályázat előkészítése szintén az ő városvezetése alatt zajlott le 2014–15-ben. Az összeget a közgyűlés 2018-ban 130 millió forinttal egészítette ki. A beruházás azért húzódott el, mert Márki-Zay polgármestersége alatt történt néhány sikertelen közbeszerzés, így a kivitelezés csak 2021 januárjában kezdődhetett meg. A beruházás során megújult az épület homlokzat- és födém-hőszigetelése, nyílászárócsere történt, korszerűsítették a fűtést, napelemes és napkollektoros rendszereket, valamint hőszivattyúkat építettek be, akadálymentesítettek és megújították a mosdókat.

Márki-Zay Péter – akinek polgármesterségéhez tehát csak a kivitelezés köthető – a felújított épület átadásán is elmondta, az energiakorszerűsítő beruházással az intézmény éves szinten 77 százalékot takarít meg a rezsiköltségeken.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

A Kovács-Kűry Idősek Otthonának energiaköltségei

2019
Gázár: 111 Ft /m3 – Fogyasztás: 120 746 m3 – Költség: 13 243 487 Ft
Áramár: 20,50 Ft/KWh – Fogyasztás: 300 697 KWh – Költség: 3 296 693 Ft

2020
Gázár: 89,87 Ft/m3 – Fogyasztás: 127 832 m3 – Költség: 12 433 435 Ft
Áramár: 21,39 Ft/KWh – Fogyasztás: 308 075 KWh – Költség: 3 762 942 Ft

2021
Gázár: 81,16 Ft/m3 – Fogyasztás: 126 122 m3 – Költség: 11 458 146 Ft
Áramár: 21,39 Ft/KWh – Fogyasztás: 369 106 KWh – Költség: 4 356 564 Ft

Egy év próbaüzem

Felkerestük a Kovács-Kűry Időskorúak Otthonát, hogy megtudjuk, valós-e a hódmezővásárhelyi polgármester által hangoztatott 77 százalékos rezsiköltség-csökkenés. Az intézmény 2020-as és 2021-es energetikai adatai szerint a gázfogyasztás 121 ezer és 127 ezer köbméter, az áramfogyasztás pedig 310 ezer kilowattóra körüli mennyiséget mutat (lásd a táblázatot). Az objektív összevetés érdekében a kivitelezést megelőző időszakot kell alapul venni, hiszen 2021-ben a felújítási munkálatok jelentős mértékben megemelték az áramfogyasztást is.

Bálint Gabriella, a HTKT Kapcsolat Központ főigazgatója kérdésünkre elmondta, valódi és hiteles mérleget csak egy év próbaüzem után lehet készíteni, ráadásul a 2022. évi gáz- és áramfogyasztást együtt szükséges vizsgálni, mert kiegészítve, illetve felváltva működnek az energetikai felújításban újonnan beépített eszközök (napelem, napkollektor, hő-víz szivattyú, kazánok).

– A városban 2010 óta az előző városvezetésnek köszönhetően jelentős mértékben valósultak meg energetikai korszerűsítéssel kapcsolatos beruházások, mint például középületek, önkormányzati épületek, bölcsődék, óvodák, iskolák, orvosi rendelők, szociális intézmények energetikai modernizálása vagy a lakóépületek energiahatékonyságát szolgáló ún. Otthon melege program. Ezeknek célja azonban nem elsősorban a rezsicsökkentés, hanem az energetikai korszerűsítés, a károsanyag-kibocsátás csökkentése és a fenntarthatóság biztosítása – tette hozzá.

Megkérdeztük Kuhn Jánostól, az intézmény alkalmazásában álló villamosmérnöktől, hogy legkorábban mikor lehet megállapítani a hivatalos éves fogyasztási adatokat.

– Télen a két nagy gázkazán és a négy hőszivattyú is működik, míg nyáron, amikor nem kell fűteni, csak a napelemek termelnek és adják a használati meleg víz 90 százalékát. Ha csak a nyári időszak fogyasztását vizsgálnák, elképzelhető akár 77 százalékos megtakarítás is, viszont télen a hőszivattyúk miatt a korábbiaknál lényegesen nagyobb az áramfogyasztás. Így azt, hogy az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően mennyit csökkent az intézmény rezsiköltsége, leghamarabb 2022 novemberében, decemberében lehet megállapítani – válaszolta.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Maximum 45 százalék

Megkérdeztük az intézménytől azt is, mennyi megtakarítással kalkulál a rendszer energetikai tanúsítványa. A dokumentumból kiderül, a felújítással az intézmény energiaköltsége a hivatalos számítás szerint éves szinten hat és fél millió forinttal csökkenhet. Az intézmény 2020-as gáz- és áramfogyasztása összesen 16,2 millió forint volt, ami azt jelenti, hogy hat és fél millió forintos fogyasztáscsökkenéssel számolva 40 százalékos rezsicsökkenés realizálható.

Bálint Gabriella kérésünkre kikérte egy energetikus véleményét is, aki szerint az energetikai terv 35-40 százalékos rezsicsökkenést valószínűsít 2022-re. A szakember „legmerészebb álmaiban” is csak maximum 45 százalékos csökkenést tud elképzelni, amely messze elmarad a polgármester által hangoztatott 77 százaléktól. Az intézmény vezetője arra hívta fel figyelmünket, a 35 százalékos megtakarítási szint fölé már csak azért sem lehet menni, mert a közületek számára háromszorosára drágult az áram és három és félszeresére a gáz ára, így 2022-től már csak a fogyasztás alapján lehet hiteles összehasonlítást tenni, az árak alapján nem.

Érdemes megvizsgálni azt is, a beruházás hány év múlva térül meg. Ha az energiaköltség éves szinten hat és fél millió forinttal csökken, akkor 112 év alatt lehet megspórolni a beruházás értékét, a 730 millió forintot. Kuhn János szerint azonban a rendszert 15-20 évenként fel kell újítani, ami jelentős tétel. Erre a jelenlegi állapotok szerint már korábban sor kerülhet, ugyanis megtudtuk, a felújítást követően számos olyan nehézséggel szembesültek, amelyek részben a kivitelezésből eredhetnek. A tető folyamatosan beázik, és a melegvíz-ellátás folyamatos nehézséget okoz. Utóbbi napi szinten nehezíti az idősek fürdetését, de arra is volt példa az elmúlt napokban, hogy a fűtés állt le. Erős a gyanúnk, hogy Márki-Zay Péter 77 százalékos valódi rezsicsökkentésről szóló ígérete is ugyanolyan blöff, mint bármelyik választási ígérete, például a feles többséggel megváltoztatni kívánt alaptörvény vagy az európai minimálbér bevezetése.