Hódmezővásárhelyen másfél órás kerekasztal-beszélgetést tartott Hadházy Ákos, Jeszenszky Géza, Róna Péter és Hegedűs István, a város újdonsült polgármestere, Márki-Zay Péter moderálásával. Márky-Zay Lázár Jánost is meghívta, ő azonban nem fogadta el a meghívást. Ez érthető azok után, hogy Márki-Zay Péter faképnél hagyta az országgyűlési képviselőt, amikor beszélgetésre invitálta őt.

Képernyőfotók: 444 YouTube, szerk.

Képernyőfotók: 444 YouTube, szerk.

A beszélgetés során szóba kerültek az Európai Unió előnyei és hátrányai, az Európai Egyesült Államok és a nemzetek Európája ellentéte, azaz az integráció mélységéről szóló vita, valamint a migráció és a kormánypárt is. Márki-Zay állítása szerint a Fidesz polgári, konzervatív korszaka lezárult, ma már „populista és demagóg” a párt.

Márki-Zay Péter többször is felrótta a kormánynak, hogy szerinte a kereszténydemokráciába nem fér be az „iszlamista” Törökországgal való barátkozás. Pikáns, hogy pont ugyanazok az emberek hazudják azt, hogy Orbán Viktor elszigeteli Magyarországot, akik maguk is elszigetelődést sürgetnek (jelen esetben a jó magyar–török viszony bírálásával).

Gepostet von Márki-Zay Péter am Sonntag, 19. August 2018

A 444 a beszélgetés után megszólította Márki-Zayt és Hadházyt is. Az álfüggetlen polgármester elmondta, biztos abban, hogy valami lesz. Szeretné, ha már idén megalakulna egy olyan „formáció”, amelyhez csatlakozni tudna. Akár az élére is állna egy ilyen szerveződésnek. „Kell egy új párt, kell egy új mozgalom” – mondta. A gondolataiban már országos babérokra törő polgármester összefogást is sürget az új párt mellett, amiben némi ellentmondás érezhető…

Hadházy Ákos szerint Magyarországon dezinformációs diktatúra működik. Az LMP-t elhagyó politikus szerint a magyar kormány átvesz egy „franchise-rendszert” Oroszországból, Törökországból. Hadházy szerint százmilliárdok(!) mennek el „agymosó” kormánypropagandára. Ettől szerinte „háromszor élvez el” a kormány. Hogy ezzel az áthallásos kifejezéssel mire akart utalni, számunkra nem derült ki. Megjegyzendő, hogy még a liberális híroldal kommentelői is számos korábbi cikk alatt felrótták Hadházynak, hogy elalszanak, miközben beszél.