Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Karácsony Gergely fõpolgármester a felújítás alatt álló Lánchíd megújult, elsõ kõoroszlánjának visszahelyezésén a híd budai oldalán 2022. október 18-án.
Hirdetés

Az elmúlt napokban nagy felháborodást váltott ki az a sajtóban megjelent információ, hogy a Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. 2020 novembere és 2022 júliusa között 1,4 milliárd forintot utalhatott a praxisától eltiltott, számlagyáras botrányba belebukó, több súlyos bűncselekményben is érintett jogász, Vig Mór film-, videó-, televízióműsor-gyártásra szakosodott cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek – idézi fel a cikk.

Ebből a tetemes összegből a médiában megjelent információk szerint továbbutaltak 900 millió forintot Vig magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. 

Emlékeztetnek: a gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

Az Atv.hu információi szerint ezeket a tranzakciókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az exügyvéd ellen indított, sok száz milliós számlagyáras büntetőeljárásban vizsgálja, ráadásul a vizsgálata arra is kitér, hogy valóban érkeztek-e utalások Vig Mór ügyvédi letéti számlájára azt követően is, hogy az ügyvédet a Kúria jogerősen 2022 januárjában vesztegetés elkövetése miatt eltiltotta az ügyvédi hivatás gyakorlásától, és ezt követően a Budapesti Ügyvédi Kamara törölte a kamarai nyilvántartásból.

Ha igen, ez a Magyar Nemzet ügyvédi forrása szerint több kérdést is felvet. Egyrészt Vignek meg kellett volna szüntetnie a számláját azután, hogy törölték a nyilvántartásból, másrészt az ügyvédi letéti számlára pontosan meghatározott célból érkeznek pénzek, amelyeket egy ideig ügyvédre bíznak. Amennyiben Vig esetében ez nem így történt, ráadásul az oda érkező összegeket a jogász öncélúan felvette, az felvetheti a sikkasztás gyanúját.

Korábban írtuk

Megjegyzendő, teszik hozzá, hogy ha Vig Mór cégétől a magánszámlájára is indokolatlanul érkeztek az A-Híd pénzei, az is minősülhet sikkasztásnak. Utóbbi bűncselekmény miatt egyébként Tényi István külön feljelentést tett a rendőrségen – emlékeztetnek.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.