Tóth Ferenc országos polgári védelmi főfelügyelő a Védjük meg közösen a fővárost! elnevezésű rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta: az önkéntes szervezetek 45 terepjárót, 45 utánfutós quadot, 120 utánfutót, 20 felfújható, fűthető-hűthető sátrat, 240 tábori ágyat, kárhelymegvilágító berendezéseket, 260 áramfejlesztőt, 260 zagyszivattyút, valamint 320 garnitúra tűzoltóbevetési és 640 garnitúra általános bevetési védőruhát kaptak.

Hirdetés

A tűzoltó dandártábornok kitért arra is, hogy az önkéntes mentőszervezetek együttműködési megállapodást kötnek a hivatásos katasztrófavédelemmel, amely rendszeresen, maximum ötévenként vizsgáztatja őket. A sikeres minősítő vizsgák után az önkéntesek a hivatásosokkal együtt „oda mehetnek befelé, ahonnan az átlagember jön kifelé” – fogalmazott Tóth Ferenc.

Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese felidézte, hogy a legutóbb 2013-ban volt szükség a fővárosban komoly árvízi védekezésre, akkor 5500 hivatásos állományú katasztrófavédelmi szakember, rendőr, honvéd vett részt a védekezésben, és 3700 önkéntes. Az akkori tapasztalatok alapján szervezték a mostani gyakorlatot.

Szólt arról, az utóbbi években a kormányhivatallal együtt szervezték meg a védekezést a Covid-járvány idején, és együtt dolgoztak az Ukrajnából érkező menekültek ellátásában is.

Korábban írtuk

Hozzáfűzte, az a céljuk, hogy legyenek olyan regisztrált önkéntesek, akik nem feltétlenül tagjai önkéntes mentőszervezetnek, de adott esetben felkészítetten tudnak részt venni az árvízi védekezésben, „ne akkor találkozzanak először az eszközökkel, feladatokkal”.

Chlumetzky Krisztina, a Budapest Önkéntes Mentőszervezet ügyvivője arról beszélt, hogy az új eszközök nagy segítséget jelentenek a leggyakoribb káreseményeknél, így a viharkárok elhárításában is. Megjegyezte: szervezetük mindegyik minősített kategóriában vállalhat feladatot: speciális mentési tevékenységnél, árvízvédelemben, keresőkutyás tevékenységnél, városi kutatás-mentésben is tudják támogatni a katasztrófavédelem munkáját.

A projektzáró eseményen ötszáz önkéntes, illetve közösségi szolgálatot teljesítő diák kapott árvízvédelmi ismereteket.