Loppert Dániel az egyedüli ellenzékről

A másfél millió fiatal el tudja dönteni a választásokat. Erősek, van hozzá eszük és bátorságuk, van rá lehetőségük. Ha akarják, meg tudják csinálni; az ő elkövetkező évtizedeikről szól ez a választás. Ugyanis soha nem lesett rájuk ilyen nagy veszély – mondta a Demokratának Loppert Dániel, a Szövetség Ifjúsági Tagozatának elnöke.

– Nemrég a Fidesz Ifjúsági Tagozata igen szarkasztikus hangvételű honlapot indított Gyurcsány Ferencről. Mi adta az ötletet?

– A honlap célja az, hogy megmutassuk Gyurcsány Ferenc valódi arcát. Mindenki látott már olyan filmet, amelynek a végén vicces jelentek vannak, olyan bakik, amelyek aztán a végleges alkotásba nem kerültek be. Ezeknek az a lényegük, hogy láthatjuk, amint a színész kilép a szerepéből, és ezen tényleg jókat lehet nevetni. A honlap célja is hasonló: elkapni és megörökíteni azokat a pillanatokat, amikor Gyurcsány Ferenc leveti a színész ruháját és saját magát adja.

– Milyen az érdeklődés?

– Az első két napban harmincötezer látogatója volt a honlapnak; úgy tűnik tehát, sokakat érdekel az igazi Gyurcsány Ferenc. Egyik reggel egy élő műsorban Havas Henrik azt mondta nekem, ő speciel unja az oldalt. Az oldal látogatottsága azonban azt mutatja, sokan nem értenek vele egyet.

– Talán megnyugtatja, hogy Havas véleménye már egyre kevésbé számít. A választások után is tovább működik a honlap, vagy a kampány része csupán?

– Működik tovább. Azért foglalkozunk egyébként olyan sokat Gyurcsány Ferenccel, hogy külön honlapot is indítottunk vele kapcsolatban, mert az MSZP teljes kampánya is csak róla szól: a legújabb hirdetésükben nem láthatunk mást, csak a limuzinban ücsörgő Gyurcsány Ferencet, ő néz le ránk gigantikus méretű plakátokról, ő az „egy ember”, aki „Magyarországért” létezik. Egy barátom a zuglói óriás Gyurcsánnyal kapcsolatban azt mondta, mindig is tudta róla, hogy nagyképű, de azt nem gondolta volna, hogy egyszer akkora arca lesz, hogy a Napot is eltakarja majd. Némileg cinikusan mondhatnám azt is, csatlakoztunk ehhez a vonulathoz és mi is vele foglalkozunk; csak éppen egy másik perspektívából. Ezért adtuk a honlapnak azt a címet, hogy www.magamert.hu.

– A Gyurcsány által alapított amoba.hu szerkesztői is felfigyeltek az új honlapra.

– Kaptunk tőlük egy levelet, ugyanis a Gyurcsány Ferencről szóló, előre moderált fórumról kimásoltunk néhány hozzászólást, és azt feltettük a honlapra is. Ezek többsége arról szól, a fórumozók mennyire „imádják Ferit” és arról, hogy ő „a vezérük”…

– Mi mást használtok még ki arra, hogy a fiatalokat rábírjátok arra, vegyenek részt a választásokon?

– Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a mindössze két hónapja működő ifjúsági tagozatot a Fidesz elnöksége olyan feladattal bízta meg, amely létfontosságú lehet a kampány során. Ha ugyanis kellő mértékben sikerül mozgósítanunk a fiatalokat, az önmagában eldöntheti a választások végkimenetelét. Fontos lenne, ha a legnagyobb ifjúsági politikai szervezetek egyetérthetnének abban, hogy ez az elsődleges feladatunk: meg kell értetnünk a fiatalokkal, miért fontos, hogy részt vegyünk a választáson, egyelőre ugyanis igen alacsony köreinkben a választói hajlandóság. Hazánkban jelenleg másfél millió 18 és 35 év közötti választópolgár él. Hagyományosan az egyharmaduk megy el választani, holott túlnyomó részük a Fidesszel szimpatizál. Érdekes egyébként, hogy elsősorban liberálisnak vallják magukat, de polgári értékeket vallanak magukénak. Ez adódhat életkori sajátosságból – a lázadás mindig is a fiatalok privilégiuma volt -, másfelől azonban azt is mutatja, hogy az SZDSZ-t nem fogadják el liberális pártként és nem szavaznak rájuk. Mivel a Fidesz-szavazók, illetve a liberális és nemzeti értékek pártolóinak az aránya nagyjából egybeesik, azt mondhatjuk, hogy a kétféle értékrend keresztmetszetét a Fideszben találják meg.

– Mire lesz képes az ifjúsági tagozat?

– Nagyon sok múlik az édesanyákon, nagymamákon, édesapákon és nagypapákon. Fontos, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a választások jelentőségére. És legalább ilyen fontos, hogy a fiatalok is szóljanak az ismerőseiknek a baráti társaságaikban. El kell beszélgetni mindenkivel, el kell nekik magyarázni, mi a tét. 2002-ben úgy volt, hogy mindenki hozott magával még egy embert. Most mindenkinek egy felnőttet és egy fiatalt is magával kell hoznia. A másfél millió fiatal el tudja dönteni a választásokat. Ha akarják, meg tudják csinálni; az ő elkövetkező évtizedeikről szól ez a választás. Ugyanis soha nem lesett rájuk ilyen nagy veszély: a Gyurcsány-kormány óriási hiteleket vesz fel és ennek visszafizetését évtizedekkel későbbre tolja az úgynevezett PPP-programokkal. Ezek a hitelek tönkretehetik a mai fiatalok felnőtt életét.

– Sokan látják úgy, hogy a Szövetség lényegében az egyetlen jelentős ellenzéki erő.

– Ennek szembeötlő példáját éltem én is meg, amikor a négy parlamenti párt ifjúsági szervezeteinek vitáján vettem részt. Akkor nem volt elég, hogy mind az MSZP, mind az SZDSZ részéről megjelent fiatal politikus a Fidesszel és Orbán Viktorral foglalkozott, de ugyanígy tett az MDF-es képviselő is. Talán nem örül majd neki, de elárulom: a vita végén Almássy Kornél azt mondta nekem, ne haragudjak, de „neki ez a dolga”.

– Ezt leírhatjuk?

– Hogyne. Hiszen nekem meg az a dolgom, hogy ezt elmondjam. A legdöbbenetesebb a vita végén egyébként az volt, amikor felállt Komássy Ákos, a Fiatal Baloldal elnöke és diadalittasan átnyújtott nekem egy óvszert. Egészen morbid volt, hogy fiatal férfiként egy másik fiatal férfitől óvszert kaptam ajándékba…

– Lehet, hogy az ő köreikben ez a menő.

– Persze megértem én: a vörös óvszer négyéves kormányzásuk lényegében egyedüli terméke – nem lett ingyenes a jogosítvány, az első nyelvvizsga, nem építettek tízezer új kollégiumi férőhelyet, növelték a diákhitel kamatait, sőt még a villanykapcsolókat sem rakták lejjebb. Ellenben kaptunk tőlük ingyenóvszert. Múlt héten Mikola István egy CD-t kapott tőlük, rajta a Fight for your right című számmal. Szerintem a harci indulók helyett a májusban kiadandó CD-jükre a Don’t Worry Be Happy (Ne csüggedj, légy vidám) című számot kéne feltenniük… És ha már Mikola István szóba került, hadd jegyezzek meg még valamit. Velünk foglalkozik az MSZP, az SZDSZ, az MDF, a MIÉP-Jobbik, nekünk pedig egyedül kell állni az összes támadást. Ezt hihetetlenül nehéz elviselni; mondom még akkor is, ha igazán a sűrűjében sem vagyok a mindennapi kampánycsatározásoknak. Most még úgy tűnhet, hogy mindenki összefogott ellenünk: a pártok, a közvélemény-kutatók, a média és a gazdasági elit. Ám azt mondom, ettől nem szabad megijedni, hiszen mi vagyunk többen. Nekik csak akkor van esélyük, ha mi depresszióba esünk és nem megyünk el szavazni. Ezt tessenek elmondani mindenkinek, aki elhinné a közvélemény-kutatásokat. Sokan vagyunk, és az új szavazókkal még többen leszünk. Már csak egy dolgunk van: el kell menni választani!

Somorjai Viktória

Pátria Kártya

Kőrösi Viktor Dávid, a Fidesz Ifjúsági Tagozat Bács-Kiskun megyei alelnöke úgy látja, hogy a Fidesz és a kormánypártok ifjúságpolitikája közti egyik különbség a minőség. Amíg a Fiatal Baloldal erejéből igénytelen és bugyuta képregényekre futja, addig a jobboldali összefogásnak nyomán országunk épül, aminek következménye, hogy az ifjúságnak igényes szórakozásra nyílik lehetősége. A most regnáló koalíció romboló ifjúságpolitikája helyett elérkezett az ideje a jövő generációjának segítséget nyújtó Fidesz-kormány megalakulásának. Kiskőrösön a gyakorlatilag teljesen megszűnt szórakozási lehetőségek pótlására a helyi Fidelitas Szedmák Tamás elnök, Kőrösi Viktor Dávid, Podmaniczky Gabriella és Boldoczki András alelnökök vezetésével zenés esteket, találkozókat kezdtek, szerveztek kortársaiknak. 2005 nyarán azonban az e célra használt épület üzemeltetésére kiírt pályázatot egy pénzintézet nyerte meg. Ekkor úgy nézett ki, hogy egy nagy sikerű és tartalmas rendezvénysorozat szakad meg. A bank azonban Font Sándor országgyűlési képviselő közbenjárására felajánlott egy hasznosítatlan területet az épületben. Azonnal belevetették magukat az átalakítás nehéz munkálataiba, mely folyamán a fidelitasosok saját maguk kétkezi munkájával oldották meg az átalakítást. Az építkezésbe bekapcsolódtak a szervezethez nem tartozó fiatalok, valamint a helyi Fidesz és polgári kör tagjai is. Január végére gyakorlatilag befejezték a munkálatokat. Februárban Font Sándor ünnepélyesen átadta az időközben Pátria Klub névre keresztelt ifjúsági, illetve polgári központot. Ezzel Kiskőrösön létrejött egy állandó polgári találkozóhely és a helyi fiatalok szórakozási lehetőségei is zöld utat kaptak. A kiskőrösi Fidelitas rendkívül fontosnak tartja, hogy a fiatalok minél nagyobb számban menjenek szavazni április 9-én és 23-án. Ezért az első szavazók, amennyiben szavaztak, egy éven keresztül érvényes ingyenbelépőre jogosító Pátria Kártyát kapnak a szervezettől, ami a Pátria Klub minden rendezvényére ingyenes belépőül szolgál. Minden első szavazó kap egy emléklapot a választási bizottságtól, amit a szervezethez eljuttatva azonnal megkapja a belépőkártyáját.