Budapest rendőrfőkapitánya 2024. február 8-án 0 órától február 12-én 8 óráig rendelt el fokozott ellenőrzést Budapest teljes területére, melynek célja a jogsértő cselekmények megelőzése, felderítése, megszakítása, valamint a közrend és a közbiztonság fenntartása volt.

Hirdetés

A kitörés napjával összefüggésben 2024. február 10-re a Budapesti Rendőr-főkapitányság három bejelentett gyűlést tudomásul vett, kettőt Budapest rendőrfőkapitánya megtiltott. A fokozott ellenőrzésben részt vevő rendőrök, a négy nap alatt összesen 309 embert igazoltattak.

Fegyvereket foglaltak le

Hat férfit állítottak elő (úgy tudjuk, voltak köztük szélsőbaloldaliak és szélsőjobboldaliak is): kettőt lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés miatt, tőlük fegyvernek látszó eszközöket (feltehetően airsoft fegyvereket) foglaltak le, amiket szakértő vizsgál. Két férfinál (február 8-án az V. kerületben a Fővám téren, valamint február 10-én a Margit körúton) kést, illetve egy másik férfinál (február 9-én a Kálvin téren) gázsprét találtak. Ellenük közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt indult szabálysértési eljárás. Az egyik gyűlés részvevője február 10-én a Széll Kálmán téren a rendőrök többszöri felszólítása ellenére sem volt hajlandó levenni a maszkját, így vele szemben az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség miatt indult büntetőeljárás. A gyűlésekkel összefüggésben erőszakos bűncselekmény nem történt – olvasható a rendőrség honlapján.

Embervadászat

Emlékezetes: tavaly ilyenkor egy külföldi szélsőbaloldali csoport tagjai támadtak meg és vertek véresre általuk radikális jobboldalinak vélt embereket. Többen olyan súlyosan megsérültek, hogy kórházba kellett őket szállítani. A bűnszervezet négy tagja ellen már vádat emeltek, a többi bűntársukat pedig még keresi a rendőrség.

Korábban írtuk

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el a Magyar Nemzet honlapján.