Kiemelten támogatjuk a fiatalokat

A koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzetben is kiemelten támogatjuk a fiatalokat.

Gepostet von Magyarország Kormánya am Samstag, 18. April 2020
Hirdetés

A pályakezdőknek szeretne segíteni a kormány azzal, hogy a szabad felhasználású Diákhitel1 keretét havi 70 ezer forintról 150 ezer forintra emelik – erről is számolt be a kormány közösségi oldalán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. Ezzel a lehetőséggel a következő tanévtől élhetnek a felsőoktatási hallgatók, de a kormány lehetővé tette, hogy május elsejétől az első szemeszterre visszamenőleg is igényelni lehet a Diákhitel1-et. Fontos még tudni, hogy az eddig felvett nyelvtanulási diákhitelek májustól szintén kamatmentessé válnak, magát a konstrukciót pedig kivezetjük a rendszerből – tette hozzá Schanda Tamás.

Kitért arra is, hogy újításokról döntöttek a diákhitelek rendszerében. Ennek keretében május elsejétől elérhető a kamatmentes, szabad felhasználású diákhitel plusz, amit a felnőttképzésben részt vevők is igényelhetnek. Ez a felsőoktatási hallgatók számára maximum félmillió forint, míg az ITM által meghatározott felnőttképzésekben részt vevő tanulók esetén legfeljebb 1,2 millió forintos összegben lesz elérhető, augusztus 15-től pedig több mint duplájára emelik a szabad felhasználású Diákhitel1 havonta igényelhető összegét.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy további 75 ezer fiatalnak nyújtott segítséget a nyelvvizsga alóli mentesítés, így számukra még több lehetőség nyílik a munkaerőpiacon.

– Ez az intézkedés mindenkire vonatkozik, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz. Ez jelentős segítség mind a pályakezdőknek, mind azoknak, akik nem tudtak diplomás munkakörben elhelyezkedni – mondta.

Schanda Tamás emlékeztetett, hogy a korábbi válság idején az akkori balliberális kormány sok lehetőségtől megfosztotta a fiatalokat is.

– Mi nem ezt az utat választottuk – tette hozzá.