Az SZDSZ ügyvivői testülete arra kéri a párt országos tanácsát, hogy támogassa Bajnai Gordon miniszterelnöki programját – jelentette be az üt ülése után Fodor Gábor, a párt elnöke. A szabad demokraták feltételül szabták Bajnai támogatáshoz, hogy többségében külsős szakemberekből álló kabinet alakítson, konkrét személyek azonban – Fodor elmondása szerint – a vasárnap esti megbeszélésen nem kerültek szóba – számolt be róla az Index.

A hírportál értesülései szerint a szabad demokraták ügyvivői – akik Eörsi Mátyás távollétében csak 12-en voltak – 7:5 arányban támogatták Bajnai Gordon miniszterelnöki jelölését.

Az SZDSZ parlamenti frakciójának tagjai is szavaztak Bajnairól. Úgy tudni, náluk nagyobb volt Bajnai támogatása: a szabad demokrata képviselők 13:4 arányban támogatták az MSZP miniszterelnök-jelöltjét.

Bajnai csomagjának tartalma már ismert, az Index napokkal ezelőtt megszellőztette. Az igazi megszorítások a rendes országgyűlési választások évében, 2010-ben várhatók. Jövőre 600 milliárd forinttal csökkentenék a szociális- és nyugdíjkiadásokat a juttatások befagyasztásával vagy eltörlésével. Megszűnne a gázártámogatás, a lakásvásárlás állami kamattámogatása, a szocpol, a családi pótlék és a több szociális kiadás alapjául szolgáló nyugdíjminimum összege évekig nem változna, a nyugdíjaknál pedig áttérnének az inflációkövető indexálásra. A gyed időszakát a jelenlegi kettőről egy évre csökkentenék.

Karsai nem tudja támogatni Bajnait

Semmi nem változik, ezért kár volt új miniszterelnököt jelölni – nyilatkozta Karsai József a Lánchíd Rádióban.

A szocialista képviselő elmondta azt is, hogy Bajnai Gordon kormányfővé választását nem tudja támogatni, pláne, hogy a miniszterelnöki aspiráns programját nem csak ő, hanem a szocialista frakció is csak körvonalakban ismeri.

Bajnai Gordon Gyurcsány régi barátja: a közös sörözésektől a kormányfő-jelöltségig

Az MSZP kormányfő-jelöltje, akit vasárnap éjfélkor az SZDSZ is elfogadott, a nyolcvanas évek óta ismeri Gyurcsány Ferencet. Akkoriban együtt fociztak, söröztek.

Bajnai szervezte az első hallgatói önkormányzatot, és vezetője volt az Unió a Demokratikus Szocializmusért nevű szervezetnek. A kilencvenes évek elejétől is többször dolgozik egy cégnél Gyurcsány Ferenccel, de volt Simor András jelenlegi jegybankelnök beosztottja is. Ő találta ki a Pannon GSM nevét. Kóka János üzlettársa volt az Elendernél, majd az MSZP-hez köthető Wallis Rt. vezérigazgatója volt – így nevéhez kötődik a Hajdú-Bét összeomlása. 2006 júliusa óta tagja a kormánynak.

Az MSZP az SZDSZ által vasárnap éjfélkor elfogadott, 41 éves miniszterelnök-jelöltje, Bajnai Gordon Baján nevelkedett. 1991-ben szerzett közgazdász diplomát a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán.

Debreczeni József Az új miniszterelnök című könyvében Gyurcsány Ferencet Bajnai neve az 1980-as évek végi közös focizásokra, sörözésekre és hosszú esti beszélgetésekre emlékezteti. Bajnai nem volt a KISZ vezetője, mint Gyurcsány, aki 1989-ben a kommunista ifjúsági szervezet alelnöke volt, de aktív volt a diákpolitikában. 1987-ben ő szervezte a Marx Károly Közgazdasági Egyetemen a menzabojkottot, illetve a Független Hallgatói Tagozat, az ország első hallgatói önkormányzatának elnöke volt. Ő vezette az Unió a Demokratikus Szocializmusért nevű szervezetet, aminek Gyurcsány Ferenc is tagja volt. Ezekben az években a Fidesz alapítóival is összeismerkedett.

Bajnai tagja volt a külügyi titkára a nem túl sikeres, 33 ifjúsági szervezetet tömörítő MISZOT-nak (Magyar Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa) is, amelyet Stumpf István vezetett. Stumpf aztán meghívta a Századvég Politikai Iskolába, ahol készségfejlesztő tréningeket tartott az első demokratikusan választott parlament képviselőinek.

Miután megszerezte diplomáját, a Creditum Pénzügyi Tanácsadó Kft. munkatársa lett – a cégnek Gyurcsány Ferenc is a munkatársa volt. 1993-ban szakmai gyakorlaton vett részt a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál. A Wikipédia szerint később az Eurocorp Nemzetközi Pénzügyi Rt.-nél dolgozott, 1994-ig. A Creditumnál és az Eurocorpnál is együtt dolgozott Gyurcsánnyal.

1995 és 2000 között a CA-IB Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója, majd vezérigazgató-helyettese volt, ugyanabban az időszakban, amikor a cég vezetője Simor András, későbbi jegybankelnök volt. Bajnai több jelentős cég, az OTP, a Mol, a Matáv és a Richter tőzsdére vezetésében is közreműködött.

Tanácsadóként segítette a Pannon GSM megszületését, a cég nevét is ő találta ki egy pályázati munkacímként. A Danubius Rádió és a kereskedelmi tévék koncessziójának eladásában is részt vett. A VICO és a – Kóka János nevével fémjelzett – Elender értékesítésénél is bábáskodott.

2000 és 2005 között a Magyar Szocialista Párthoz közel álló Wallis Rt. vezérigazgatója volt, ugyanakkor tagja volt a győri Graboplast (2001 és 2005 közt) és a szintén győri Rába (2003 és 2005 közt) igazgatóságának is. Bajnai a Wallisnál töltött évei alatt több Fideszhez köthető személy került magas pozícióba a cégnél, vagy annak tulajdonában lévő valamelyik vállalatnál. Például Wachsler Tamás, az Orbán-kormány államtitkára, Gansperger Gyula, aki Orbán idején ÁPV-vezér volt vagy Fürjes Balázs, aki Deutsch Tamás sportminiszter mellett volt kormánymegbízott.

Bajnai felkerült a száz leggazdagabb magyar listájára is. 2005-ben a Budapest Airport elnöke, illetve a Zwack Rt felügyelő bizottsági tagja lett és bekerült a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdasági Tanácsába is. 2003-ban a Menedzserek Országos Szövetsége az év fiatal menedzserének választotta. Ugyanebben az évben a Wallis vezetőjeként a Hajdú-Bét cég felszámolását vezényelte, amelynek során a beszállító libatenyésztők tömege szenvedett nagy veszteségeket, amiért Bajnait évekkel később is keményen bírálták.

Kormányzati posztot először 2006. július 1-től 2007. június 30-ig vállalt, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hívására a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője, a fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos lett, vagyis ő felügyelte az uniós pénzek szétosztását. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium vezetőjeként – pártonkívüliként – 2007. július 1-től 2008. április 30-ig tevékenykedett. Az SZDSZ koalícióból történt kilépése után, 2008. május 1-től a kormányban az újonnan alakult Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetését vette át.

Gyurcsány Ferenc március 21-i kormányfői posztjáról (majd egy héttel később pártelnökségéről is) való lemondása után kitört kormányválság március 29. és 30. közti éjszakán az MSZP és az SZDSZ is elfogadta őt, mint a jelenlegi kormány új miniszterelnök-jelöltjét.

(hírTV, Index, InfoRádió, Lánchíd Rádió)

Kapcsolódó cikkek

A csődbiztos

Hajduságtól Ciprusig

A nyolcezer-milliárdos ember I.

A nyolcezer-milliárdos ember II.