69 nap intenzív kezelést követően, végre legyőzte a COVID-19 fertőzés okozta tüdőgyulladást és elhagyhatja Egyetemünk…

Posted by Dr. Merkely Béla on Wednesday, January 20, 2021
Hirdetés

Merkely Béla hozzátette, várandós nőknél nagyon ritka az olyan lefolyású megbetegedés, mint amit a hölgynél tapasztaltak: a vírus szövődményei miatt sürgősségi császármetszést, valamint több műtétet is végre kellett hajtaniuk, továbbá műtüdő- (ECMO-) kezelésben is részesítették.

„Köszönhetően a műtüdő alkalmazásnak, valamint a komplex intenzív terápiás ellátásnak, a kismama állapotát sikerült stabilizálnunk, s a rehabilitációt követően – remélhetőleg mielőbb – hazatérhet családjához, s életében először magához ölelheti újszülött kislányát. Kollégáimnak és a teljes orvosi csapatnak szeretném megköszönni, hogy kellő odafigyeléssel és szakmai hozzáértéssel fordultak a pácienshez ezúttal is! Mind az édesanyának, mind családjának sok boldogságot és jó egészséget kívánok!” – írta a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója.

Szilvia ellátásában a Semmelweis Egyetem három klinikája vett részt: az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, a Szülészeti és Nőgyógyászati, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. A beteg a hatvani kórházból 2020. november 15-én került az egyetemre, a COVID-19 okozta súlyos tüdőgyulladás és a magzat életét is veszélyeztető oxigénhiányos állapot miatt. Az egyetemen azonnali, sürgősségi császármetszést hajtottak végre nála, ezzel megmentve a magzat életét – írja a semmelweis.hu.

A beteg általános állapota a műtétet követően stabilizálódott, a császármetszést követően 5 nappal meg lehetett szüntetni a gépi lélegeztetést, amelyet azonban 24 órával később, a tüdő kiújuló funkciózavara miatt ismételten el kellett indítani. A speciális, hasra fordított pozícióban alkalmazott gépi lélegeztetés ellenére a beteg – a koronavírus szövődményeként kialakult – globális légzészavarát nem sikerült stabilizálni, így fennállt a veszélye, hogy rövid idő alatt kritikus oxigénhiányos állapot alakulhat ki nála.

Az egyetem honlapja hozzáteszi: az orvoscsoport ekkor döntött úgy, hogy november 21-én Szilviánál megkezdik az úgynevezett ECMO-kezelést, vagyis egy, a betegágy mellett elhelyezett „műtüdő” segítségével helyettesítették a kismama tüdőkapacitásának jelentős részét.

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 2012-től működik az úgynevezett extrakorporális (testen kívüli) keringés-oxigenizáció-támogató eszköz (ECMO) és a hozzá kapcsolódó program. Az elmúlt 8 év során eddig 300 esetben alkalmazták ezt a módszert olyan betegnél, ahol a keringési és légzészavar együttesén a hagyományos gépi lélegeztetéssel nem lehetett segíteni.

Szilvia állapotát az ECMO programnak és a komplex intenzív terápiás ellátásnak köszönhetően sikerült stabilizálni, a tüdő helyettesítésére beállított ECMO-támogatásról fokozatosan „szoktatták le” kezelőorvosai a beteget, míg december 18-án végleg sikerült eltávolítani az eszközt, majd a betegnek – szintén a komplex és fokozatos terápiának köszönhetően – 2021. január 8-tól már a gépi lélegeztetésre sem volt szüksége. Szilvia izomereje, általános állapota, közérzete folyamatosan javult, COVID-19 betegségéből felépült, így a rehabilitációját – további intenzív terápiás kezelési igény hiányában – az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben folytatja – összesen 69 nap intenzív kezelést követően.

„Tudomásunk szerint ez volt Közép-Európában az első sikeres »műtüdő kezelés« COVID-19 okozta tüdőgyulladás terápiája során. Nemzetközi statisztikák szerint is ritka, hogy várandósoknál ilyen súlyos lefolyása lesz a COVID-19 fertőzésnek, a betegség európai és amerikai megjelenése óta, alig néhány esetet regisztráltak csak” – írja a semmelweis.hu

Korábban írtuk