Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Jakab Péter, a Jobbik elnöke leadja szavazatát az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án
Hirdetés

Volner János volt jobbikos politikus még tavaly novemberben beszélt arról, hogy Jakab Pétert „belülről fogják kicsinálni.” A baloldal választási bukását követően meg is indult a bűnbak keresése, a legtöbben pedig Márki-Zay Péter mellett a Jobbik jelenlegi elnökét, Jakab Pétert hibáztatják, mivel úgy tűnik, a Jobbik 2018-as szavazói nem mentek el az összefogásra szavazni – írja a portál.

Jakab Péter 2020 márciusában még azt nyilatkozta a HVG-nek, hogy nem fog Gyurcsány Ferenccel egy listán szerepelni, azonban alig egy évvel később már a bukott miniszterelnök szövetségese lett, azóta pedig, ahogyan Vona Gábor, a párt korábbi elnöke fogalmazott, a DK-s szavazók egyfajta mini Feriként tekintenek rá.

Ezt minden bizonnyal a Jobbik szavazói is észrevették, akik a Gyurcsány-show kezdete óta fokozatosan fordultak el a párttól. A Jobbik a 2018-as választásokon még 26 képviselőt küldött az Országgyűlésbe, közel 1,1 millióan szavaztak rájuk. Ezt követően viszont a Jobbik fokozatosan tolódott tovább balra, aminek mostanra az lett az eredménye, hogy 2018-hoz képest 700-800 ezerrel kevesebben szavaztak rájuk.

Nem most kezdődött a Jobbik szétesése

A Jobbik totális szétesése nem most kezdődött, a többlépcsős pártszakadás miatt a 26 képviselőjükből a ciklus végére már csak 17 maradt. A helyzet mostanra tovább romlott, a választásokat követően úgy tűnik, hogy mindössze 9-en fognak beülni a parlamentbe a Jobbik színeiben, vagyis négy év leforgása alatt a párt frakciója majdnem egyharmadára csökkent.

A Jobbik ráadásul – egyetlen pártként a baloldali összefogásból – egyetlen egyéni körzetet sem nyert. Pedig folyamatosan azt hangoztatta, hogy vidéken és a kisebb településeken a pártnak hatalmas szavazóbázisa van, így az ország vidéki része csak velük nyerhető meg. Legalábbis ezzel a mesével sikerült csatlakozniuk a baloldali koalícióhoz.

Ugyan 2018-ban sem teljesítettek túl jól az egyéni körzetekben, de akkor legalább egyet meg tudtak nyerni, ráadásul úgy, hogy akkor még nem volt összefogás. Akkor Pintér Tamás tudta elvinni a Dunaújváros központú Fejér megyei 4-es számú körzetet.

Jakab Péter már az előválasztási színjáték alatt is csúfos kudarcot szenvedett, ez viszont egyáltalán nem volt meglepő, hiszen a DK és a Jobbik paktumot kötött, Jakab pedig ennek keretében magára öltötte a bohóc szerepét. Jakab megválasztásának pillanatától folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy szükség van a baloldali összefogásra, amely eredetileg éppen Gyurcsány Ferenc ötlete volt – mutat rá cikkében az Origo.

Jakab egyetlen célja megvalósítani Gyurcsány politikai terveit

A Jobbik elnöke mindent megtett annak érdekében, hogy Gyurcsány hű beosztottja legyen, még akkor is, ha ez pártja bukásába kerül. Tisztán látszott, hogy Jakab egyetlen célja megvalósítani Gyurcsány Ferenc politikai terveit. Az is nagyon beszédes pillanat volt, amikor Jakab a baloldali összefogás hivatalos bejelentésekor éppen Gyurcsány mellett foglalt helyet.

Ezt követően ismét bizonyította a hűségét, amikor kiderült, hogy a Jobbik nagy meglepetésre az előválasztáson nem minden körzetben indított saját jelöltet, nyilvánvalóan a DK javára léptek vissza. Jakab tehát háttérbe tolta politikusait annak érdekében, hogy Gyurcsány pártja minél több egyéni körzetben nyerhessen az előválasztáson.

Gyurcsány Ferenc számára Jakab Péter a tökéletes szolga és a tökéletes bohóc is volt egyben. Miközben folyamatosan szállította a szavazókat a DK-nak, a Jobbik, amely a legerősebb ellenzéki párt volt négy éve, teljesen meggyengült, ami szintén Gyurcsány számára volt kedvező, hiszen így mostanra senki miatt nem kell aggódnia a baloldalon.

Jakabot a baloldalról egyre élesebb támadások érik, amelyek jól jelzik, hogy ki akarják rakni a Jobbikot az összefogásból. A folyamatos kritikák és Jakab hibáztatása előkészíti a terepet arra az elkerülhetetlen pillanatra, amikor megszabadulnak a bohóctól. Legkésőbb a 2024-es EP-választás lehetőséget ad erre. Mindezt már Gyurcsány Ferenc sem bánja, hiszen Jakab elvégezte feladatát.

A teljes cikket az Origo oldalán olvashatják.

Korábban írtuk