A BRFK tegnap rövid közleményben adta hírül: a rendőrség újból megtiltotta, hogy neonáci csoportok felvonulást rendezzenek augusztus 15-én, szombaton Adolf Hitler egykori helyettese, Rudolf Hess emlékére. (A demonstráció terve ellen az államfő, a kormányfő és parlamenti pártok is tiltakoztak.) A felvonuláshoz magánszemélyek adtak be kérelmeket, szám szerint tízet. A rendőrség – a gyülekezési törvényre hivatkozva – mind a tízszer megtiltotta a neonáci megmozdulást.

Több szélsőséges honlapon mégis megjelent a hír: lesz tüntetés szombaton, a Tabánban. A különbség az, hogy az NS Front nevű tömörülés helyett egy új neonáci képződmény, a Győrben alakult Nemzeti Munkáspárt szerepel szervezőként. A világhálón közzétett tájékoztató szerint a rendezvényen azok a magyar és külföldi szónokok szerepelnének, akik a Hess-emlékmeneten mondtak volna beszédet. A tüntetés után Rudolf Hess-emlékkoncert lesz, amelynek helyszínét egyelőre titokban tartják. „Póthely mindig van, a koncert biztos!” – állítják a szervezők.

A Népszabadság a rendőrségtől megtudta, hogy valóban érkezett kérelem a Nemzeti Munkáspárttól, de azt még nem bírálták el. Az előzmények alapján valószínűsíthető: a rendőrség ezt a kérelmet is elutasítja. Kérdés, hogy a neonácik a tiltás ellenére felvonulnak-e a Tabánban.

Közben véglegessé vált a Civilek a Szélsőjobb Ellen Mozgalom szintén szombatra meghirdetett náciellenes rendezvényének programja. A Városháza parkban a koncertek három órakor, a beszédek fél hatkor kezdődnek. Külföldi meghívottak mellett Alföldi Andrea történész, Kertész Ákos író, Kóczé Angéla szociológus és Tamás Gáspár Miklós filozófus is felszólal. Fél héttől újra koncertek lesznek: a rendezvény a Hagesher és a Szilvási Gipsy Folk Band fellépésével zárul.

(Népszabadság)