Különleges adatbázist tesz közzé a Nemzeti Emlékezet Bizottsága június 15-én, vagyis most pénteken 11 órakor Budapesten, a Kúria épületében. Összesen 125, halálos ítélettel végződő 56-os per eddig ismeretlen információit tárják a közvélemény elé.Az adatbázis bemutatása és az ehhez kapcsolódó konferencia egyben Nagy Imrének és a vele egy ügyben halálraítélt mártírtársainak is emléket állít, hiszen június 16-án lesz hatvan éve annak, hogy kivégezték őket.

Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke a demokrata.hu-nak elmondta, hogy az adatbázis bemutatásával és a konferenciával nemcsak az áldozatok emléke előtt szeretne tisztelegni a bizottság, de be akarja mutatni a kádári igazságszolgáltatás és bosszúgépezet természetét, a kivégzettek életrajzát, valamint vádlott-társaik sorsát is. És ami nagyon fontos: nyilvánosságra akarja hozni ezer olyan személy nevét is, akik így vagy úgy, de szerepet vállaltak és közreműködtek a diktatúra oldalán a megszülető ítéletekben.

Itt mindenekelőtt politikai nyomozókról, karhatalmistákról, rendőrökről, hivatásos és úgynevezett laikus bírákról, azaz népbírókról és népi ülnökökről van szó. Kiderül az is, hogy az utóbbiak – mint a párt megbízottjai – mennyire fontos szerepet játszottak az ítéletekben. A kihallgatók, a bírák és az ülnökök karrierjét is megismerhetjük, vagyis azt, hogy miként honorálta a bosszúhadjáratban mutatott igyekezetüket a Kádár-rendszer.

Az adatbázis a perek56.hu internetes oldalon érhető el majd a pénteki bemutató és konferencia után.