A főváros 2024-es iparűzési adóbevételének alakulása miatt korábban soha nem látott magas összegeket tartalmaznak a helyi önkormányzatok költségvetései. A büdzsé számai cáfolják a baloldali mantrát, amely szerint az önkormányzatok kivéreztetése zajlik. Összfővárosi szinten 562 milliárd forint iparűzésiadó-bevétellel terveznek, ebből a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett fővárosi önkormányzatnak 56 százalék jut, vagyis mintegy 303,5 milliárd forint. Ez csaknem 32 milliárd forinttal, körülbelül 12 százalékkal több, mint a 2023-ra várt 272 milliárd forint. 

Hirdetés

Összehasonlításképpen: Tarlós István utolsó teljes évében, 2018-ban a 149 milliárd forintot sem érte el a fővárosi önkormányzat iparűzésiadó-bevétele, azaz több mint kétszeres a növekedés. Mégis, a Karácsony-kabinet által vezetett főváros a csőd szélén áll.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője korábban elmondta: idén rekordméretű adóbevétel keletkezett, ezt mind a budapesti vállalkozások fizetik be a kasszába.

Ráadásul 214 milliárd volt az a tartalék, amivel Karácsony Gergely átvette a kormányzást Budapesten. Tehát ki lehet azt mondani: felélték a tartalékokat, elköltötték a rekordméretű adóbevételt, és ennek ellenére jelenleg 55 milliárdos mínuszban van a főváros. Ez egész egyszerűen botrány. Amikor a baloldal kormányra kerül, felélik a pénzt, majd adósságba kergetik a várost

– összegezte a kormánypárti politikus, aki hozzátette: a baloldal saját magával sosem volt szemérmes.

Korábban írtuk

Amikor saját káderekre kellett költeni, saját prémiumokra, saját rendezvényekre, mindig volt pénz. Mindig az az első, hogy saját magukat kifizessék.

Józsefváros az egyike azon kerületeknek, ahol már elfogadták az idei büdzsét. Megemlítendő, hogy Józsefváros a legtöbb pénzmaradvánnyal rendelkező kerület, itt már tavaly 10 milliárd forint el nem költött forrás halmozódott fel, annak ellenére, hogy Pikó András baloldali polgármester rendre kivéreztetést kiáltott. Leginkább lakossági elvonások és sarcok jellemezték a kerület elmúlt négy évét. A nagyobb fejlesztések hiánya azt eredményezte, hogy a választási évre bőkezűen oszthatnak szociális juttatásokat. 

Ilyen például az ingyenpénz, az az egyszeri tízezer forintos támogatás, amelyet csak kérvényezni kell, még jövedelemigazolást sem kell bemutatni. Ez egyszerűen példátlan, hogy egy önkormányzat ilyen formában pénzosztást tart a választási évben. A támogatás nincsen konkrét élethelyzethez kötve. Az igénylő maga döntheti el, mire használja fel a kapott támogatást. 

A józsefvárosi költségvetés főösszege 41,256 milliárd forint, 3,26 milliárd forinttal több, mint 2023-ban. Egyelőre még nem ismert, hogy a fővárostól mennyi helyi iparűzésiadó-bevétel érkezik januárban, ám mivel tudható, hogy az összfővárosi adó mértéke növekedett, így a kerületi önkormányzatok is magasabb bevétellel számolnak.

Óbudán propaganda-költségvetés született, soha nem látott forrást különítettek el kommunikációra. Gyepes Ádám önkormányzati képviselő a Magyar Nemzetnek elmondta: Kiss László (DK) polgármester az elmúlt négy évben semmi másról nem volt hajlandó beszélni, mint hogy fejlesztésekre, a kerület tisztán tartására, a közbiztonság fenntartására, a hajléktalanhelyzet kezelésére, az egész városrész működtetésére nincs pénz, és azért kell minden önkormányzati adót, a bérleti és egyéb díjakat folyamatosan emelni és sarcolni az itt lakókat, mert a kormány minden forrást elvon a helyhatóságoktól.

Az idei választási évre viszont olyan költségvetést nyújtott be a testület elé, amely ismét saját korábbi hazugságait leplezi le. Négy év semmittevés után szokás szerint beindult a baloldali ígéretcunami. Gátlástalan fejlesztési ígéretek, ész nélküli pénzosztás a kampányban és soha nem látott összeg, 570 millió forint DK-s propagandára elkülönítve. Így lehet összefoglalni Óbuda költségvetését

– sorolta a fideszes képviselő.

Mint mondta: Kiss Lászlóék továbbra is annyit gondolnak a városvezetésről, hogy ötévente elég az embereknek fűt-fát ígérni, majd semmit sem betartani azokból, folytatni a láblógatást, felvenni a közpénzt és kezdeni újra elölről az egészet.

Megbeszélhetné már végre Kiss László is a főnökével, Gyurcsány Ferenccel, hogy akkor mit is kell végső soron mondani. Mert vagy az az igazság, hogy Óbuda borzasztó anyagi helyzetben van és semmire nincs pénz, vagy az, hogy minden forrás rendelkezésre áll és az elmúlt években munkavégzés helyett csak a hazug propaganda és a közpénz felmarkolása működött a kerületben

– véleményezte Óbuda helyzetét Gyepes Ádám.

A teljes cikk IDE kattintva, a Magyar Nemzet honlapján olvasható.