Bakondi György kiemelte: bár Spanyolországba és Olaszországba nagyon sok Afrikából induló illegális bevándorló érkezik, ott a politikai menedékjog-kérelemmel érkező tömegek kérésük nyomatékosítására nem támadnak az olasz vagy a spanyol rendvédelmi erőkre.

Hirdetés

Hozzátette: ezzel szemben a magyar határon, miután Törökországtól több biztonságos országon „gázolnak keresztül” az illegális bevándorlók – akik elvileg azért érkeznek, hogy politikai menedékjogot kaphassanak az Európai Unióban -, fegyveres támadást intéznek a határt védő rendőrök ellen, és megrongálják a határbiztonságot szolgáló műszaki berendezéseket.

Ha valaki több biztonságos országon keresztül jön, ismeretlen személyazonossággal, okmányok nélkül, a legminimálisabb együttműködést sem tanúsítva, ráadásul fegyveres erőszakot alkalmaz, az ENSZ szabályai szerint kizárt, hogy politikai menekült lehessen – jelentette ki Bakondi György.

Úgy fogalmazott: még ha ismert is, hogy idén 174 ezer volt a határsértők száma és több mint ezer embercsempészt fogtak el, vagy hogy az elmúlt két évben kétezer fegyveres incidens történt a magyar határon és eddig már kétmilliárd eurót fordított a kormány a határ védelmére, „az ezzel való szembesülés a való világ képei alapján” az uniós politikusokat is meglepte.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint a jelenlegi összetételű Európai Parlamentet vagy az európai bürokráciát nézve kicsi az esélye annak, hogy változzon a migrációs politika, épp ezért változásra van szükség az unió vezetésében.

Most ugyanis az unió vezetése azon dolgozik, hogy rákényszerítse Magyarországot a migrációs politika megváltoztatására, és be szeretnék hozni azt a gyakorlatot, amely Európa-szerte kudarcot vallott – mondta Bakondi György.

Jelezte: a nemzeti konzultáción a kormány kikéri az emberek véleményét az európai migrációs paktumról.

A műsor végén Bakondi György arról is beszélt: a Nigert és Csádot is magában foglaló Száhel-övezetnek rendkívül fontos szerepe van „az Afrika mélységeiből igen nagy számban” útnak induló illegális bevándorlók feltartóztatásában, hogy ne érjék el Líbiát, és onnan ne tudjanak Európába útnak indulni.

Ha ez a „szűrőszerep”, a terrorizmus elleni fellépés és az illegális bevándorlás visszaszorítására tett erőfeszítéseik megváltoznak a Száhel-övezetben – például Nigerben az embercsempészek kiengedésével a börtönből és az embercsempészet büntethetőségének megszüntetésével -, annak kétségtelenül kedvezőtlen hatása lehet Európára – mondta a belbiztonsági főtanácsadó.

Korábban írtuk