Megszűnik a havibérlet és csak 30 napos bérletet lehet majd vásárolni, valamint az éjszakai járatokon pedig 30 százalékkal drágább lesz a jegy a rendes menetjegynél – a többi között ezt tartalmazza a BKV tarifareformja.

Jövőre várhatóan már csak 30 napos bérletet lehet vásárolni, megszűnik a havibérlet – áll a BKV tarifareform javaslatában.

A közlekedési cég kommunikációs igazgatója a lépést azzal magyarázta, hogy ez egy európai trendbe illeszkedő folyamat, ráadásul ezáltal megszűnhet a hó elején tapasztalt sorbanállás a BKV pénztárainál.

Regőczi Miklós szerint a tarifareform egy másik eleme szerint az éjszakai buszokra csak a rendes menetjegynél 30 százalékkal drágább éjszakai jegy lesz érvényes.

A kommunikációs igazgató elmondta, hogy a bérlettel rendelkezőknek továbbra sem kell jegyet váltani az éjszakai buszra, ám az éjszakai üzem többletköltségeit a jegyárakban érvényesíteni fogják.

A jegyet egyébként olyan áron lehet majd kapni, mint a sofőrnél váltott jegyet, ami most 70 forinttal drágább a rendes menetjegynél.

A terv szerint megszüntetik azt a kiskaput is, hogy akit megbüntet az ellenőr, az egy aznap vásárolt bérletet felmutatva olcsóbban megússza a bírságot.

A Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület szóvivője, a BKV felügyelő bizottságának tagja szerint a havibérlet eltörlésével a BKV minden évben 5 napot nyer pluszban, ami hat év alatt egy teljes bérlet árát jelenti.

Vitézy Dávid úgy véli: aki nem hó elején akarta megvenni a bérletet, az eddig is megvehette hó közben bármikor. Az egyesület a drágább éjszakai jegy bevezetését kifejezetten ellenzi, mert az éjszakai buszok is a hálózat részét képezik, és nem ér annyit az így keletkező többletbevétel, hogy a járatok sikerét kockáztassák.

(inforadio.hu)