Számos frekventált terület újult meg az Észak-Lipótvárosban az elmúlt időszakban. Az unió pénzügyi támogatásával megvalósult, több mint 1,8 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően megszépült egyebek mellett a Széchenyi rakpart, a Falk Miksa utca, több környékbeli kis utca, illetve az Olimpia park is. Utóbbi megnyitás előtti sajtóbejárásán Rogán Antal azt mondta, a Belváros legnagyobb parkja méltatlan állapotban volt, a játszóteret lényegében nem lehetett már használni, a park harmadát egy benzinkút foglalta el, de arra sem nagyon vállalkozott senki, hogy leheveredjen a fűbe.

A mostani beruházás keretében csak az Olimpia parkban közel 12 ezer négyzetméter újult meg: immár 4500 négyzetméternyi zöldfelület, modern és biztonságos játszótér, körbekerített pihenőpark, új kutyafuttató várja a belvárosiakat. Emellett kialakítottak egy kültéri, futballra és kosárlabdára is alkalmas sportpályát, valamint megújult az olimpiai emlékoszlop. Több lett a fa is: a megmaradt 109 mellé még negyvenegyet ültettek a parkban, illetve a mellette lévő fasorban. A látogatók, illetve a turisták kényelmét szolgálja, hogy a kiszolgáló helyiségekben pelenkázó és nyilvános illemhely is létesült, míg a főbejáratnál párakapu működik majd a nyári melegben.

– A park leginkább látványos eleme talán az olimpiai ötkarikát nemzeti színekben ábrázoló szimbólumszobor, ez mintegy hat méter magas, át is lehet alatta sétálni, áprilistól pedig díszkiválágítást kap majd – mondta Rogán Antal. – A szimbólumszobor elkészítésére azt a Mihály Gábort kértük fel, aki a már korábban is itt álló, most szintén felújított olimpiai emlékművet is alkotta.

A polgármester úgy fogalmazott, a parknak három funkciója van. Egyrészt – a játszótérrel és a sportpályával – a gyermekek, fiatalok szórakozását, kikapcsolódását szolgálja, másrészt van pihenőparki funkciója, a kutyásokat pedig a legújabb előírásoknak megfelelő kutyafuttató várja.

Rogán Antal elmondta azt is, hogy a park rendjére és tisztaságára éjjel-nappal két parkőr figyel majd, sötétedés után pedig bezárják, ez a garanciája, hogy a mostani állapotot hosszú távon is meg tudják őrízni.

(demokrata.hu – BP)