Hirdetés

Az istentisztelet keretében megtartott nyilvános presbiteri gyűlésen a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője arra emlékeztetett: a világ a válságok korát éli, és olyan kihívásokkal találja szembe magát, amelyekre korábban nem sokan gondoltak.

Kifejtette: amikor az embert veszély fenyegeti, kétfajta választ adhat: összehúzza magát, próbál túlélni vagy pedig cselekszik. „Mi magyarok és az a politikai közösség, amelyet én képviselek (…) nem szeretjük azt, ha mások vagy a körülmények mondják meg, hogyan kell az életünket berendezni”, ezért a magyar kormány az elmúlt években számos intézkedést hozott, köztük a biztonság megvédését és a közösségek támogatását. Ha nincs biztonság, akkor minden odavan, a közösség pedig fontosabb, mint az egyén, és „közösségben erősebbek is vagyunk, mint egyenként” – mondta.

Felidézte azt is, ha nem változtattak volna 2010 után, az elmúlt bő évtizedben 160 ezerrel kevesebb gyermek született volna. Úgy fogalmazott: ha van gyermek, akkor van jövő és ha van gyermek és vannak erős közösségek, akkor minden nehézségből ki lehet lábalni, méghozzá megerősödve.

Az államtitkár kitért arra is, a gyerekek számára fontosak a mesék, de az is fontos, hogy a mese miről szól. Ha egy férfi nőnek öltözik és ilyen meseórákat tartanak, akkor az nem mese, hanem horror – fogalmazott. Hozzátette: a tavaly átadott református óvodában – a koruknak megfelelően – a gyerekeknek úgy fogják a világot bemutatni, hogy valóban értékeket kapjanak, olyan értékeket, amelyek az ő életüket és az ő lelküket, szellemüket gazdagítják és erősítik.

Korábban írtuk

Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében arról szólt, hogy a szétszóratás emberileg megpróbáltatás, az Istennek lehetőség. „Az Isten világában a valóságból lesz a lehetőség, Isten valósága a mi lehetőségünk”. Ha Isten valóságát választjuk, akkor töltjük be azt a lehetőséget, amit nekünk nyit – mondta.

Balog Zoltán a szétszóratás kapcsán beszélt arról is: ahhoz, hogy a mag betöltse küldetését, el kell vetni, szét kell szórni, de jó föld is kell hozzá, és – jelképesen – ezt teremteni meg ez az óvoda. Mi olyan iskolákat, olyan óvodákat akarunk, amelyek jó földek – mondta.

A püspök azt hangoztatta, hogy a gyermek itt nem pedagógiai alapanyag és nem díszlet, hanem ajándék, Isten ajándéka.

Bíró Gyula, a gyülekezet főgondnoka az óvodaépítést felidézve elmondta: a 2022-ben megnyílt óvoda ma már 100 gyereket tud fogadni négy csoportban, a tágas csoportszobák mellett fejlesztőszoba, tornaterem és közösségi tér is található. Ismertetése szerint az beruházásban az állami támogatás összege mintegy 609 millió forint volt.