Fotó: MTI/AP/TASR/Michal Svítok
Rendőrök és mentősök a szlovákiai Jókút közelében, a D2-es autópályán történt baleset helyszínén 2023. május 15-én

Hirdetés

Pozsonyi kórházigazgató: nyolc sérült kritikus állapotban van

A szlovákiai magyar buszbaleset sérültjei közül tízet szállítottak a pozsonyi egyetemi kórházba (UNB), közülük nyolc ember állapota kritikus – közölte az egészségügyi intézmény igazgatója a szlovák hírügynökséggel hétfő délután.

A többi sérültet a malackai (Malacky), nagyszombati (Trnava) és a szakolcai (Skalica) kórházakban látták és látják el.

Az M1 aktuális csatorna tudósítója arról számolt be, hogy Pozsony három kórházába szállították a súlyos és közepesen súlyos sérülteket. A baleset helyszínéhez közeli Malackában, a tűzoltólaktanyában egy krízisközpontot alakítottak ki, oda érkezik majd a könnyű sérültekért indított mentesítő busz.

Szlovák katasztrófavédelem: több mint harminc tűzoltó vonult ki a balesetet szenvedett magyar buszhoz

A szlovák tűzoltók szóvivője szerint több mint harminc tűzoltó vonult ki a közeli Malackából és Pozsonyból a D2-es autópályán balesetet szenvedett magyar autóbuszhoz. A forgalmat ideiglenesen elterelték, jelenleg az út járhatóvá tételén dolgoznak, a könnyebb sérülteket egy autóbusz szállította el a helyszínről.

A szlovák rendőrség közlése szerint a baleset körülményeinek kivizsgálása még zajlik, azt viszont már tudni lehet, hogy mindkét jármű vezetőjének negatív volt az alkoholtesztje.

A legfrissebb adatok szerint a halálos áldozat mellett 59-en szenvedtek különböző súlyosságú sérüléseket – közölték a tűzoltók (HaZZ) a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint.

A magyar busz egy kamionnal ütközött össze az autópályán.

Az Index tudósítása szerint baleset nem sokkal 11 óra előtt történt a závodi pihenőállomás közelében. A rendőrség azt ajánlja a sofőröknek, hogy a D2-es autópályát Lamacs, Pozsonbeszterce és Stomfa irányába használják.

A helyszínen megszondázták a sofőröket, az eredmény negatív volt.

A balesetről egy videofelvétel is felkerült a közösségi oldalakra. A Juraj Hajdin TV JOJ Facebook-oldalán megosztott felvételen az is jól látszik, hogy a helyszínre egy mentőhelikopter is érkezett.

Menczer Tamás elmondása szerint az autóbuszon miskolci és budapesti nyugdíjasok utaztak. Az Index információi szerint 13 ember súlyos sérülést szenvedett, 8-an közepesen súlyosat, 37-en könnyebb sérüléseket, 4-5 embert pedig kórházba kellett szállítani állapota miatt.

A magyar nagykövetség a helyszínen van, illetve néhányan a sérültekkel bementek a kórházba. A fejleményekről folyamatosan tájékoztatják Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, aki jelenleg Pekingben tartózkodik. Az M1-en adott külügyminisztériumi tájékoztatás szerint, aki otthonról szeretne informálódni, az a konzuli call centeren keresztül tud érdeklődni.

Szlovák egészségügyi miniszter: azonnali és minőségi egészségügyi ellátásban részesítik a sérülteket

Michal Palkovic frissen kinevezett szlovák egészségügyi miniszter arról biztosított, hogy a szlovákiai D2-es autópályán balesetet szenvedett magyar autóbusz minden sérültjét azonnali és minőségi egészségügyi ellátásban részesítik.

Michal Palkovic a balesetről úgy nyilatkozott: a szlovák Országos Mentőszolgálat Operatív Központja (OS ZZS) és a kórházak arról biztosították, hogy minden sérültet azonnali és minőségi egészségügyi ellátásban részesítenek. „Mindent megteszünk azért, hogy megmentsük az életüket. Rendkívül sajnálom a baleset áldozatát, részvétem a hozzátartozóinak” – fogalmazott Michal Palkovic.

Korábban írtuk