Intenzíven kell a történetben, illetve a programokban előrehaladni – mondta egyik fő indokként az igazgató menesztését Tasnádi Péter pécsi polgármester a csütörtöki városi közgyűlésen. Azon az ülésen, amelyen felmentették Mészáros Andrást. És mondott más indokot is, hogy miért menesztik a Pécs2010 projekt főigazgatóját: Másrészt pedig azt a negatív hírspirált, amelybe belekerült a város, mindenképpen meg kell változtatni. Sokkal hatékonyabban kell a szponzorációs tevékenységben, és a kulturális programok irányításában is közreműködni.

Mészáros András azt mondta, szerinte nincs szó sikertelenségről, más áll a háttérben: Olyan helyzetben vagyok most, mint a Tanú című filmben, amikor nem tudja az illető, hogy ez most a vádirat vagy az ítélet. Méltatlan ez a helyzet a képviselőknek, Pécsnek és az országnak is. Majd azt kérdezte, az a bűnöm, hogy szabályosan tettem a dolgokat? Hogy van egy átlátható rend? Sokan érdekes szerepeket játszottak az elmúlt hetekben, hónapokban. Sokaknak nagyon sok kérésük volt. És most érdekes, hogy megváltozott ez a hangulat.

A polgármester az ülés után azt mondta, továbbra is úgy véli, hogy sikeres lesz a program. A főigazgató már a sokadik ember, aki távozott a projekt valamelyik vezető pozíciójáról. Elődje, Kiss Tibor lemondott. Méhes Márton művészeti igazgató tavaly novemberben távozott. Azt mondta, nincsenek meg a feltételek a feladata ellátásához. De felállt székéből korábban a projektet irányító kht. vezetője, és a pályázati terveket kidolgozó civilek főnöke is. A program építész-igazgatóját pedig szintén a pécsi közgyűlés mentette fel.

A projektet sokszor bírálták amiatt, hogy csúszásban van, nem haladnak a beruházások. Például a Fidesz városi elnöke, Révész Mária is. Szerinte további amatőrizmust nem visel el ez a projekt.

Ezt éppen januárban mondta, amikor felvetődött, hogy kormánybiztost neveznek ki a program élére. És a számvevőszék is azt írta egy idei jelentésében, hogy extrém módon feszített tempóban kellene építkezni és felújítani, akkora a csúszás.

A kulturális tárca közleményt adott ki, melyben az áll: Pécs belügyének tekintik a mai döntést, és sikeres rendezvénysorozatra számítanak.

Az Európai Bizottság kulturális ügyekben illetékes szóvivője nem kívánta kommentálni a friss pécsi hírt. Először tájékozódnunk kell a vezetőváltásról, pillanatnyilag még nincsenek információink – mondta a kulturális biztos szóvivője. Egyébként a 2010-es rendezvények előkészületeit egy, az uniós intézmények által kinevezett, de az uniótól független héttagú nemzetközi szakértői csoport felügyeli. Legutóbb tavaly novemberben hallgatták meg a három veres, Essen, Isztambul és Pécs képviselőit. Az összegző jelentés szerint a viszonylag legkedvezőbb értékelést Pécs kapta. A bizottság jelentős előrelépést konstatált a 2006-os kijelölés óta, ugyanakkor még nem látta egyértelműnek a rendezvény hosszú távú koncepcióját, és ugyancsak nem látta biztosítottnak a finanszírozást sem. Essenben és Isztambulban oly mértékben nem történt semmi tavaly novemberig, hogy a nemzetközi felügyelő bizottság csak a két város elkötelezettségét és lelkesedését tudta méltatni. A rendezőknek még egyszer, valamikor a jövő év tavaszán kell beszámolniuk az előkészületekről a nemzetközi felügyelő bizottság előtt.

(MR)