Mozgalmas júliusa volt Karácsony Gergelynek, július 21-én hangzatos Facebook-posztban számolt be arról, hogy nagyon súlyos a helyzet, nincs pénz, a BKK-nak meg kell emelnie a vonaljegyek árát, mert a kormány megszorít.

Hirdetés

– Előbb-utóbb emelnünk kellene, és sokkal tisztességesebb ezt a választás előtt őszintén megtenni, mint a választás után sunnyogva

– idézi a főpolgármestert a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint július 20-án, egyetlen nappal a bejelentés előtt, Karácsony Gergely a legnagyobb titokban fontos döntéseket hozott. A főpolgármester saját hatáskörében eljárva három BKK-s, illetve hat BKV-s vezető részére engedélyezte sokmilliós prémium kifizetését.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója, Karácsony Gergely főpolgármester és Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (b-j) az új Mercedes-Benz Conecto buszok jelképes átadásán a Batthyány tér közelében 2022. október 13-án

Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kaphat. Bolla Tibor, a BKV Budapesti Közlekedési Zrt. vezérigazgatója 9,6 millió, Bátora László, a vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese 8,64 millió, Szedlmajer László, a cég autóbusz és trolibusz üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 5,6 millió, Takács Péter, a társaság vasúti üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 8,6 millió forintot zsebelhet be.

Karácsony Gergely döntött a BKV Panoráma Kft., illetve a BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének jutalmáról is. Eszerint Kálmán Zsolt 2,76, míg Herczeg József kétmillió forint prémiumot kaphat.

A BKK, illetve a BKV felsővezetői tehát összesen 65 millió forint prémiumot vehetnek fel, a kifizetések az adott társaság költségvetését terhelik.

A hatalmas pluszjuttatásokkal összefüggésben a Magyar Nemzet kérdéseket küldött Karácsony Gergely sajtóosztályának. A főpolgármestertől azt szeretnék megtudni, hogy ebben az – általa súlyosnak minősített – pénzügyi helyzetben a fővárosi cégeknek miként sikerült kigazdálkodniuk a prémiumok fedezetét. A lap választ vár arra a kérdésre is, nem tartja-e visszásnak, hogy egyetlen nappal a példátlan nagyságú áremelés bejelentése előtt ilyen összegű jutalmakról döntött.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk