Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Szerdán délelőtt ünnepélyes keretek között átadták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem otthonát, a Ludovika Campust, valamint Budapest egyik legnagyobb közparkját, a megújult Orczy-kertet.Hat évvel ezelőtt, 2012-ben döntött a kormány a Nemzeti Közszolgálati Egyetemek otthont adó Ludovika Campus megvalósításáról, illetve a Ludovika történelmi épületegyüttesének megújításáról. Az egykori Ludovika Akadémia Pollack Mihály által tervezett épületének rekonstrukciója 2014 tavaszára készült el, míg az új, Orczy úti kollégiumba 2015 őszén költözhettek be a hallgatók.

A nagyszabású beruházás, Magyarország legnagyobb egybefüggő campusfejlesztése lényegében most vált teljessé: a Ludovika Akadémia felújított történeti épülete, valamint kollégium mellett immár az új oktatási, elméleti és gyakorlati képzési épületek, az egyetemi lőtér, a sportcsarnok, a fedett uszoda és a szabadtéri sportpályák is elkészültek. Az uszodában egy 25 méteres, 8 sávos sportmedence, valamint egy 15 méteres, változó mélységű bemelegítő- és oktatómedence található, mindez nyitott lesz a lakosság számára is.

A környéken élők ugyancsak használatba vehetik a megújult Orczy-kertet: Belső-Pest legnagyobb közparkját teljes egészében felújították, reggeltől estig bárki által szabadon használható játszóterek, kültéri edzőgépek, futókör, focipályák, streetballpályák, görkorcsolyás–görhokis dühöngő, valamint padokkal, ivókutakkal, sétányokkal szabdalt pihenőterek várják az idelátogatókat, és újra használható a csónakázótó is.

Néhány jellemző szám a beruházás nagyságáról: a teljes városfejlesztésbe – a költségvetésbe visszafizetett áfa összege nélkül – harmincnégy milliárd forintot fektettek be, a megvalósítás öt év alatt összesen tízezer embernek adott munkát. A lakosság számára teljesen nyitott közpark, az Orczy-kert százezer négyzetméterrel bővült, illetve közel hetvenezer négyzetméternyi új épület épült. Amint az időjárás engedi, a lovarda is teljesen megújul, díjlovagló és díjugrató pályával kiegészülve.

Hagyomány és jövő

– A Nemzeti Közszolgálati Egyetem az egykori Királyi Honvéd Ludovika Akadémia helyén és egykori épületeiben növekszik és gyarapodik. Itt, a régi mezőkön őrizzük a hagyományt, itt gondozzuk a ránk maradt örökséget. Az akadémia szellemi utódaiként nem feledkezhetünk meg a kétszáztíz évvel ezelőtti alapítók céljairól, eszméiről – jelentette ki köszöntőjében Prof. Dr. Patyi András. Az egyetem rektora hozzátette, a történelem tanít a tudás erejére, arra, hogy korszerű, kipróbált és igazolt tudás nélkül nem csupán a hadsereg, de a társadalom, a gazdaság és a kormányzás sem lehet erős, egészséges.

– A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a képzés szolgálatra neveléssel, az állami karrierre való felkészítés értékátadással párosul – folytatta Patyi András. – Az NKE teljes jogú, széles nemzetközi partnerséggel rendelkező, újabb öt évre akkreditált, magyar, állami egyetem. Fejlesztése nem egyszerűen csak felsőoktatási beruházás, hanem tudatos közszolgálat-fejlesztés, sőt átfogó városfejlesztés is egyben – mondta a rektor.

Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere beszéde elején úgy fogalmazott, „egy grandiózus építkezés megvalósulását ünnepeljük”.

– Egy olyan építkezését, amelybe egy állam csak akkor vág bele, ha van hozzá ereje és van benne kellő elszántság is ahhoz, hogy szimbólummá tegye a hazafiságot, ahhoz, hogy megalapozza a jövő biztonságát, és ahhoz, hogy a következő évtizedekre is sziklaszilárd alapot teremtsen az ország működéséhez – mondta Kocsis Máté. – Ma az állam ilyen. Erős és kellően elszánt a hazafiság és a jövő biztonságának kérdésében. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Ludovika Campus és Orczy-park pedig kikezdhetetlen szimbóluma mindennek – hangsúlyozta a VIII. kerület vezetője.

Kocsis Máté hozzátette: a most megvalósult beruházás nemcsak gyönyörű zöldterületet és egy tekintélyes intézményt jelent, hanem lehetőséget, elrugaszkodási pontot is biztosít az egész Orczy-negyed megújulásához. Az egyetem, a campus és a park motorja lesz a környék felemelkedésének. Jelentősen javulni fog a városi élet minősége és helyi közbiztonság, növelni fogja a befektetési hajlandóságot, lendületet ad majd a helyi vállalkozásoknak, erősíteni fogja a szolgáltató szektort. Mindemellett Józsefváros és a szomszédos Ferencváros is gazdagabb lett egy gyönyörűen megújított közparkkal, játszótérrel, számos sportolási lehetőséggel, kulturális felületekkel, összességében egy olyan térrel, amelynek kulcsszerepe lehet a közösségek megerősödésében.

Közös építkezés

Tarlós István főpolgármester beszédét történelmi visszatekintéssel kezdte. Felidézte, hogy a Ludovika Akadémia, korábbi nevén a Ludoviceum, megalakulásától 1944-ig a hazafias nevelés, a katonai fegyelem és a tudás szimbóluma volt Magyarországon.

– A II. világháború után, a megváltozott helyzetben elsősorban múzeumi, kisebb mértékben oktatási funkciókra használták a Ludovika rossz állapotú főépületét. Budapest egykori büszkesége és a háromhektáros Orczy-park a kommunista időkben romlásnak indult. Volt itt autóbuszgarázs, ipari műhely és nagyon beszédes nevű SEFT dohány-nagykereskedés – folytatta Tarlós István. – Az Orbán-kormány 2012 májusában döntött a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia történelmi épületegyüttesének újjáépítéséről, és az új, XXI. századi igényeket is kielégítő Ludovika Campus megvalósításáról. 2018 tavaszára a Ludovika Campus, Magyarország legnagyobb és legmodernebb egyetemi campusa felépült, Belső-Pest legnagyobb közparkja, az Orczy-kert megújult és kibővült.

A főpolgármester hangsúlyozta, mindennek megvalósításában meghatározó szerepet játszott Fürjes Balázs kormánybiztos.

– Orbán Viktor miniszterelnök úrral és a kormánnyal közösen valahogy így építjük a várost egészében is. A Ludovika Campus és az Orczy-kert fejlesztése cseppben a tenger – mondta, és felidézte az elmúlt nyolc évben közösen véghez vitt fejlesztéseket, mint az 1-es és a 3-as villamos felújítása, meghosszabbítása, a „Futár„ elektronikus utastájékoztató rendszer üzembe állítása, a 4-es metró befejezése és a 3-as felújításának megkezdése, a budai fonódó villamoshálózat, a több kilométeres gyalogos- és kerékpáros sétány a Duna-parton, a Bálna megnyitása, a Margitsziget felújítása, a Lukács, a Palatinus, a Rudas, a Dandár, a Paskál fürdő és a Csillaghegyi strand fejlesztése, a Széll Kálmán tér átépítése, a Városligeti Műjégpálya rekonstrukciója, a Fővárosi Állat- és Növénykert megújítása, vagy a nagyszabású, körülbelül 250 kilométernyi fővárosi csatornaépítési program.

– Tisztán kormányzati munka eredménye volt a megújult Kossuth tér és a Parlament, a Vigadó, a Zeneakadémia és az Erkel Színház felújítása, a Budapest Music Center kortárs zenei központ létrehozása, a Várkert Bazár, a Groupama Aréna, a Duna Aréna, a Hajós és Császár-Komjádi Uszoda teljes felújítása. Mindezen fejlesztésekre most a megújult Orczy-kert és a Ludovika Campus felteszi a koronát. Mindig lehet és kell is többet és jobban dolgozni. De munkánk eredményes volt. Budapest ma jobb város, és sokkal előrébb tart, mint nyolc évvel ezelőtt.

Jó itt élni

– Nyolc évvel ezelőtt, 2010-ben, két zavaros évtized után, nemcsak az ország, de Budapest helyreállítását is megkezdtük. Hála és köszönet érte a főpolgármester úrnak. Az elmúlt négy évben együtt, közösen folytathattuk a megkezdett munkát – mondta beszédében Orbán Viktor. – Hat esztendő alatt alapítottunk itt, Budapest szívében egy egyetemet, felújítottuk Közép-Európa egyik legszebb klasszicista épületét, felhúztunk egy kollégiumot, és megújítottuk az Orczy-parkot, egy hektárral növeltük a zöldfelület nagyságát, és olyan sportlétesítményeket helyeztünk el benne, uszodát, lovardát, futópályát, amelyek nemcsak a hallgatók, hanem az itt élők igényeit is szolgálják.

A miniszterelnök több, az utóbbi hetekben átadott, illetve most zajló beruházás megemlítése után hozzátette, „mások mondják helyettünk, de nekünk is érdemes meghallani: Budapest ma Közép-Európa leggyorsabban fejlődő és legizgalmasabb városa”.

– Jó látni, hogy az elmúlt években ez az épület azzal, hogy falai közé költözött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, nemcsak a régi fényét nyerte vissza, de a régi küldetését is. Őrzi hőseink emlékét, akik tudásukkal, bátorságukkal és elkötelezettségükkel tiszteletet és megbecsülést szereztek Magyarországnak. Ez az egyetem évről évre magyarok újabb nemzedékeit állítja a haza szolgálatába. Ahogy üzente régen, úgy üzeni ma is: vagyunk, akik voltunk, és leszünk, akik vagyunk. Ahogy üzente régen, úgy üzeni ma is, hogy akár az egész világ is összedőlhet, de a haza szolgálatának erkölcsi parancsa a Ludovikán és a ludovikások szívében állandó marad – tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta: nekünk, magyaroknak egyetlen hazánk van, nincs másik. Hosszan tudjuk sorolni, hogy hányan és hányféle módon akarták elvenni tőlünk, és azt is tudjuk: „ma sem rövidebb a hasonszőrűek sora”.

– Megtanultuk, hogy elég csak egyszer rosszul dönteni. Elég egyetlen rossz lépés, és nincs megállás a lejtőn. Elég egyszer rossz irányba fordulni, és már nincs is a kezünkben a sorsunk – fogalmazott a miniszterelnök. – A Ludovikán ma is követelmény a kertelés nélküli, egyenes beszéd, és a dolgokon nincs is mit szépíteni. A helyzet úgy áll, hogy ma ismét el akarják venni tőlünk a hazánkat. Azt akarják, hogy adjuk át másoknak, és legyünk mi is bevándorlóország.

Orbán Viktor leszögezte: a kormány mindennél fontosabb kérdésnek tartja a magyarok biztonságát. Ahol ugyanis nincs biztonság, ott nincsenek beruházások, nincsenek megújuló városrészek, nincsenek új munkahelyek, nincs növekedés, nincs közigazgatási életpálya, és nincsenek értékálló jövedelmek és nyugdíjak sem.

– Szeretném úgy, olyan érthetően és hangosan kimondani, hogy minden budapesti meghallja: Magyarországon a migráció első helyen Budapestet és a budapestieket fenyegeti – mondta Orbán Viktor. – Budapest ma a világ egyik legbiztonságosabb városa. Jó itt élni, jó itt gyermeket nevelni, jó biztonságban tudni a családjainkat. A bevándorlóországok városaiban ez már nem így van. Április 8-án a budapestiek erről fognak dönteni. Aki az ellenzék jelöltjeit választja, az a bevándorlóország mindennapjai felé vezető ösvényt választja, aki a mi jelöltjeinket választja, az a biztonságra voksol. Mi meg fogjuk őrizni Budapestet szép, izgalmas és biztonságos városnak. Ahhoz viszont, hogy megvédjük Magyarországot és az elmúlt évek közösen elért eredményeit, ütőképes hadseregre, ütőképes határvédelemre, erős rendőrségre és jól működő közigazgatásra van szükségünk. Erre ma a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a garancia. A kormány ezt a munkát úgy tudja segíteni, hogy minden föltételt biztosít ahhoz, hogy a legkorszerűbb, legjobb, a haza védelmére és szolgálatára nevelő képzés legyen itt, az egyetemen. Olyan, XXI. századi közszolgálati egyetemet építettünk a jövő magyar rendőrtisztjeinek, katonáinak és a jövő közigazgatási szakembereinek, amely a világ bármely pontján megállná a helyét.

A miniszterelnök szerint ellenfeleinknek nem érdeke, hogy Magyarországon erős és jól működő kormányzat működjön. Ők gyenge államot, gyenge kormányzatot akarnak, amely végrehajtja az ideküldött utasításokat.

– Nekünk viszont Magyarország az első. Mi akarjuk írni a saját jövőnket, mégpedig magyarul – mondta Orbán Viktor.

Bándy Péter