Az érettségi vizsgák 1998 óta egységes szabályozás szerint és azonos követelményekkel kerülnek megszervezésre és lebonyolításra minden középiskolában – tartalmazza a közlemény.

Hirdetés

Kiemelték: a négy kötelező érettségi vizsgatárgy (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv) tartalma, vizsgaidőpontjai és értékelésük azonosak, függetlenül attól, hogy a tanulók az érettségi vizsgájukat Magyarország melyik településén és melyik középiskolájában teszik.

Az ötödik választott kötelező vizsgatárgy, illetve szakképzésben szakmai vizsga tartalma, értékelése szintén azonos, vizsganapjai országosan egységesen kerülnek meghatározásra – tették hozzá.

Ugyanakkor – folytatták – a technikumban megszerzett érettségi előnyt jelenthet a felsőfokú felvételin is. Ebben az iskolatípusban a kötelező érettségi tárgyak oktatása a gimnáziumival azonos tartalommal és óraszámban történik, és a diákok tanulmányaik végén egyidejűleg szereznek szakképzettséget és érettségit.

Korábban írtuk

Ehhez a megújult szakképzési rendszerben további előnyként társul, hogy a technikusi vizsga emelt szintű érettséginek számít, és a technikusi oklevél a felvételi pontszámításban is figyelembe vehető – fűzték hozzá.

A legalább jó (4) minősítésű szakmai vizsgát tett jelentkezők a technikumban szerzett szakképzettségüknek megfelelő szakirányú továbbtanulás esetén dönthetnek úgy, hogy felvételi pontjuk számítása a szakmai vizsga eredményének négyszerezésével történjen. Így a vizsga eredményétől függően ezzel akár 400 pontot is szerezhetnek a felvételi eljárásban – ismertették.

Jelezték, hogy az új szabályozás értelmében a szakképzés ötödik évében kiváló eredményt elérő diákok akár előzetes hallgatói jogviszonyt is kaphatnak attól a felsőoktatási intézménytől, amelyikkel képzési együttműködésük van, megkönnyítve ezzel az egyetemre való bejutást. A két éve indult Okleveles Technikusképzés előnye pedig, hogy az adott egyetem meghatározott képzésén való továbbtanulás esetén a felsőfokú tanulmányokba akár 30 kreditpont is beszámítható.

Összességében tehát 25 éve nincs semmilyen lényegi különbség a gimnáziumi és a szakképző intézményi érettségi vizsga között, az 1998 után bármely oktatási intézményben letett érettségi vizsgák az azonos követelményeik és a vonatkozó jogszabályi előírások alapján is azonos értékűek – olvasható a tárca közleményében.