Hirdetés

Kiss Róbert alezredes az operatív törzs sajtótájékoztatóján emlékeztetett: kedden életbe léptek újabb korlátozó intézkedéssek a járvány lassítására, bevezetésre került a rendezvény- és a kijárási tilalom este 8 és reggel 5 óra között. A tízezer főnél nagyobb településeken a maszkhasználat kötelező a közterületeken is.

Kiss elmondta: a kijárási korlátozás megszegése miatt 18 fővel szemben intézkedtek a rendőrök, 5-en figyelmeztetésben részesültek, 13 helyszíni bírságot szabtak ki. Az alezredes emellett részletesen ismertette, hogy hányan részesültek figyelmeztetésben, bírságban, vagy hány feljelentés történt a korlátozások megszegése miatt. 5437 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, összesen 36 166 személy van hatósági házi karanténban. Az alezredes arról is beszámolt, hogy Hajdúsámsonon, Beregen intézkedtek a rendőrök, az egyik telefonokat árusító üzletet 30 napra bezárattak. A humanitárius korridoroknál 46 intézkedés történt

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta: túlterheléses támadás indult a koronavírus.gov.hu ellen, ám a problémát sikerült elhárítani, jelenleg jól működik a tájékoztató oldal.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: Európa küzd a járvány kezelésével, sok országban az egészségügyi ellátórendszer a teljesítő-képességének a határára érkezett. – Magyarországon fokozatosan bocsátjuk rendelkezésre kapacitásokat, növeljük az ágyszámokat, a lélegeztetőgépek számát – sorolta a tisztifőorvos, aki ezután a napi esetszámokat ismertette.

Korábban írtuk

– 5097 új fertőzöttet regisztráltunk, sajnos 99 beteget elvesztettünk, többségük egy vagy több krónikus alapbetegséggel rendelkezett és időskorú volt – szögezte le Müller. Hozzátette: a járvány felívelő szakaszban van, meg kell tenni minden óvintézkedést a fertőzöttség elkerülésre. Sajnos, 518-an lélegeztetőgépen vannak.

– A cél, hogy megkíméljük az egészségügyi ellátórendszert, megelőzzük a fertőzést – emelte ki a tiszti főorvos. A kontaktusok számának csökkentése, a maszkviselés, a távolságtartás, a csoportosulások elkerülése rendkívül fontos – tette hozzá Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos azt kérte, hogy csak azok vegyék igénybe a mobil szűrőállomásokat, akiknek a háziorvos elrendelte a tesztelését.

Müller Cecília úgy tájékoztatott: számos helyen emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben, amely megelőzi az esetszámok növekedését. A legnagyobb növekedést Kaposváron, Nyíregyházán, Kecskeméten és Szegeden mérték a 45. héten.

Újabb influenza-oltóanyag került kiszállításra, amelyek beadatása gyermekeknek és felnőtt férfiaknak ajánlott – jelentette be a tiszti főorvos. A felnőtteknek szánt oltóanyag 75 százalékát adták be eddig a háziorvosok. Müller Cecília arra kéri a veszélyeztetett korcsoportok tagjait, hogy minél előbb kérjék az oltóanyag beadatását.