Fotó: Jakab Mónika
Egy nő dobja levélszavazatát az urnába Magyarország kolozsvári főkonzulátusán
Hirdetés

Nagyobb érdeklődést tapasztalni az idei magyarországi parlamenti megmérettetés iránt, mint négy évvel ezelőtt, sok olyan választópolgár adja le most a szavazatát, aki idén először regisztrált, és első alkalommal vesz részt magyarországi választáson – tudta meg a Krónika Magyarország kolozsvári főkonzulátusától.

A diplomáciai kirendeltség tájékoztatása szerint a magyar kormány partnerszervezetei – az EMNT demokrácia-központjai és az RMDSZ Eurotrans Alapítványa – intenzíven dolgoznak, segítik a szavazatok begyűjtését, leadását. Mindez nagy segítséget jelent, hiszen a főkonzulátus munkatársai jelenleg nagyon leterheltek, ugyanis a magyarországi, valamint a romániai útlevélosztályokhoz hasonlóan náluk is megnőtt, konkrétan megtízszereződött az útlevéligénylések száma.

Éppen ezért arra kérik az ügyfeleket, hogy az okmánykiadások során legyenek türelemmel, illetve ne aggódjanak az esetleges kisebb késedelem miatt. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az országgyűlési választáson, amennyiben március 9-éig felvetették magukat a névjegyzékbe, ezt 456 ezren tették meg. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint kedd estig 151 304 darab levélszavazat érkezett be, 30 472 közvetlenül az NVI-hez, 120 832-őt pedig a külképviseleten adtak le. A kolozsvári főkonzulátuson – ahol 4800 választót várnak levélszavazatát tartalmazó csomagja átvételére – a szavazás zavartalanul, rendben zajlik.

A teljes cikk elolvasható a Krónika oldalán, IDE kattintva!

Korábban írtuk