Nagy István az ország legnagyobb termelő és értékesítő szövetkezete, a DélKerTÉSZ által szervezett Őszi hajtatási szakmai napon azt mondta, „a megoldást megtaláltuk, nem tankönyvekben, hanem a valóságban”. A termelői együttműködésben, integrációban védelmet, biztonságot, jövedelmezőséget, versenyképességet lehet találni.

Hirdetés

A víziszárnyas-, illetve a sertéstenyésztés vagy a gyümölcstermesztés nehézségeit említve a miniszter úgy fogalmazott, épp itt az ideje, hogy az ágazatok megtanulják és lekövessék azt a példát, hogy integrációban, termelői együttműködésben uralható a piac és érhető el a kívánt nyereség.

„Ez biztosítja a magyar mezőgazdaság 21. századi létét, az élelmiszer önrendelkezésünket, a vidék megmaradását, a helyi gazdaság erősödését” – hangsúlyozta a politikus.

Nagy István szavai szerint nagyon erősen megfontolandó, hogy pályázati előnyökhöz azok juthassanak, akik valamely integráció vagy termelői együttműködés részesei. „Akkor tudunk piacot védeni, ellátásbiztonságot nyújtani, ha kiszámítható termelési struktúra áll mögöttünk. Enélkül nincs lehetőség a piac befolyásolására” – mondta.

Az Agrárminisztériumban folynak az egyeztetések arról, hogyan lehet plusz lehetőséghez juttatni azokat, akik valamely termelési együttműködés, integráció részesei, mert ők azok, akik képesek a kiszámíthatóságot, a termelés alapját biztosítani – közölte a tárca vezetője.

A politikus úgy fogalmazott, a magyar kormány a nehéz körülmények között is helytállást tanúsító gazdák érdekében cselekszik, minden eszközt megad számukra az alkalmazkodáshoz. A 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz Magyarország soha nem látott mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít.

Ennek köszönhetően a Közös Agrárpolitika átmeneti éveinek mondott 2021-ben és 2022-ben nagyszabású beruházási program indult. Több mint 11 ezer pályázat részesült 1455 milliárd forintot meghaladó támogatásban 2021 óta. Elmondta, a következő években még 1500 milliárd forint áll rendelkezésre a mezőgazdasági, élelmiszeripari fejlesztések megvalósítására.

A kertészetek üvegházak, fóliaházak, hűtőházak építéséhez, gépek és poszt-harveszt technológiák vásárlásához és ültetvények telepítéséhez kaptak segítséget. 7 ezer nyertes pályázó csaknem 190 milliárd forintot fordíthat többek között 800 ezer négyzetméter új üvegház, 465 ezer négyzetméter új fóliaborítású növényház építéséhez, illetve 452 ezer köbméter új hűtőház létrehozására – tudatta a miniszter.

Korábban írtuk