A szocialisták örülnek és rápörgetnek

A tömeg őrjöngött. A nők sikítottak, a férfiak üvöltöttek, s mindeközben több hangszóróból is bömbölt az MSZP indulója. Gyurcsány Ferenc ajkain pedig széles vigyor ült, s teátrális mozdulatokkal narancsos buktát osztogatott a körülöttük állóknak. Az MSZP 43,21 százalékos eredményt ért el a választások első fordulójában, egyéniben pedig 34 képviselőjelöltje biztosan bejutott a parlamentbe.

Ez már az ünnep csúcspontja volt. Néhány perccel korábban az MSZP Köztársaság téri nagysátrában arról beszélt a szocialisták első embere, hogy győzött az MSZP, s ennek következtében a Gyurcsány-kormány az első a rendszerváltás után, amely még egy ciklust kapott a szavazóktól. Elmondta azt is, kettős győzelem született ezen az éjszakán, hiszen bejutott a parlamentbe a párt koalíciós partnere, az SZDSZ is, sőt jelentősen javított 2002-es eredményén, holott a jobboldal a szabad demokraták megsemmisülésére számított…

Gyurcsány Ferenc méltatta az MDF teljesítményét is, mondván, a jobboldal terveivel szemben nem kétpárti, hanem négypárti, azaz színesen demokratikus parlamentje lesz az országnak.

Megszólalt Hiller István is, a kialakult szokásokhoz híven azonban csak röviden. Annyit mondott, Gyurcsány Ferenc nélkül nem jöhetett volna létre ez a győzelem…

Mindez este tizenegy után történt, pár órával korábban azonban még nem volt ilyen felhőtlen a hangulat az MSZP budapesti székházában. Ahogy hét óra után csordogálni kezdtek az első adatok, amikor 48 százalékon állt a Fidesz, s csupán 40 százalékon az MSZP, még igen visszafogottak voltak a politikusok nyilatkozatai. Aztán ahogy a befutottak a nagyobb településeken összeszámolt szavatok, zárult az olló.

Közeledvén a holtversenyhez mondta azt Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője a Demokratának, hogy ő ezzel az első fordulós eredménnyel már ki is egyezne. Persze ha hozzáadja a koalíciós partner akkor még 4 százalékos eredményét… Lendvai Ildikó kellemesen csalódott. Ahogy nőtt a szavazatok feldolgozottsága, úgy zárult egyre szorosabbra az olló a Fidesz és az MSZP között, ráadásul eljött az a pillanat is, amikor az SZDSZ átlépett az 5 százalékos küszöbön. Borúra derű, így érezték magukat a szocialisták.

Feltűnt a székházban Kovács László, a párt egykori elnöke is. A Demokrata kérdésére, hogy tervezi-e, hogy a jövőben visszatérjen a külügyi tárca élére, azt mondta, inkább kitölti brüsszeli mandátumát.

Érezni lehetett, hogy az MSZP vezetői és aktivistái nagyon örültek az MDF váratlan sikerének, de annak már nem, hogy a Dávid Ibolya pártja elérve az 5 százalékos határt, bejutott a parlamentbe. Az első forduló eredményeinek tükrében még elképzelhetőnek vélték azt is, ha a Fidesz mellé áll az MDF, a két polgári párt megfordíthatja az eredményt is a második fordulóban. Arról, hogy mi lesz az MDF-fel, egyetlen szocialista vezető sem nyilatkozott. Simon Gábor, az MSZP országos választmányának elnöke azonban elmondta, értékalapon még akár tárgyalhat is vele a szocialista párt. Bár azt nem érzékeltette, hogy mekkora esélye lehet a valóságban egy hármas koalíció létrejöttének. Lapzártakor Dávid Ibolya mereven elzárkózott az MSZP-vel és a Fideszszel való együttműködéstől is.

Ennek ellenére a híradások szerint Gyurcsány Ferenc bejelentette, az első adandó alkalommal felkeresi Dávid Ibolyát, hogy megbeszéléseket folytasson vele. Az MSZP és az SZDSZ második fordulós megállapodása azonban rekordidő alatt megszületett, már hétfőn tudni lehetett, hogy a szabad demokraták 55, az MSZP pedig 3 helyen lép vissza koalíciós partnere javára.

Az MSZP érzi a második fordulóig hátralevő idő súlyát és jelentőségét, annak ellenére is, hogy az első fordulóban tízmandátumos többséget szerzett az SZDSZ-szel együtt, mondta már este a nagysátor győzelmi mámorában Hiller István az ünneplő, kiabáló, éneklő egybegyűlteknek. – Az MSZP megint rápörget – bizonygatta a pártelnök, majd átadta a színpadot a nagyszerű Gyurcsány Ferencnek, aki hihetetlenül szellemes mutatványt adott elő: narancsos buktát osztogatott a jelenlévőknek.

S. F.