A városi évértékelő ünnepségen Navracsics Tibor arról beszélt, hogy Ajka, amely egykor több falu összeolvadásából vált várossá, ma már térségi szerepet is betöltő ipari központ, járásszékhely.

Hirdetés

Fontosnak nevezte az együttműködést az Európa kulturális fővárosa program keretében, valamint Ajka és a Pannon Egyetem kooperációját.

A miniszter azt mondta: Ajka, Herend, Veszprém, Várpalota és Székesfehérvár együttese nemcsak a magyar gazdaság egyik hagyományos tengelye, hanem a kultúra bázisa is lehet. Ez a formálódó térségi együttműködés gazdagabbá, színesebbé teszi az életet – jelentette ki.

Reményét fejezte ki, hogy a 2024-es tervek az Ajkától Székesfehérvárig terjedő várostérséget egy nagy gazdasági, kulturális, társadalmi egységgé növesztik a jövőben.

Korábban írtuk

Navracsics Tibor szavai szerint Ajka kezdi kinőni jelenlegi kereteit, az egyik lehetséges út pedig éppen a térségi együttműködés. Az Európa kulturális fővárosa program keretében 116 település kooperált éveken át, ennek kézzelfogható haszna is van – mondta. Ajkának ebben az összefogásban központi szerepet kell játszania a jövőben is – hangoztatta.

Együttműködéssel elérhető, hogy a siker ne csak Ajkáé, hanem a térségé, a Dunántúlé, az országé és egész Európáé legyen – jelentette ki a miniszter.

Schwartz Béla, Ajka polgármestere (Közösen Ajkáért Egyesület) a tavalyi esztendőre visszatekintve értékelte a város jelentős gazdasági társaságainak mutatóit, valamint az egészségügyi, kulturális, szociális területen elért eredményeit. A politikus a terveit is összefoglalta.