Navracsics Tibor A múltban gyökerező identitás jelene és jövője című, szerdán kezdődött négynapos konferencián kiemelte: az európai identitás az európai integritás hajtómotorja lehet. Mivel a nemzeti identitás nem kizárólagos, hiszen létezik mellette helyi, regionális, vallási identitás, így létezhet nemzetek feletti, európai identitás is – mondta.

Hirdetés

A nemzeti identitásra épülve, a nemzetek közös vonásait hangsúlyozva jöhet létre az európai identitás, amelyet például a diákok külföldi tanulását segítő Erasmus-program vagy a kulturális sokszínűséget felvonultató Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat is támogat – mutatott rá.

Az európai identitás kialakulásának lehetőségeiről és lehetséges irányairól a miniszter azt mondta: míg az elmúlt száz évben a politikát alapvetően társadalmi, gazdasági döntések sorozataként értelmezték, a 2010-es évektől egyre inkább előtérbe kerülnek olyan kérdések, hogy „kik vagyunk, milyen azonosságok kötnek össze bennünket”.

Véleménye szerint míg az első világháború után a gazdasági kérdésekre, a javak elosztására koncentráló „funkcionális” politika egyeduralkodó volt, a közelmúltban egyre fontosabbá vált, hogy „milyen értékek alapján alkotunk másokkal közösséget, és megint mások miért különböznek tőlünk”.

Fontos kérdésnek nevezte, hogy a politika létezhet-e identitás nélküli közösségekben, illetve létrehozhat-e identitást egy közösségben. Navracsics Tibor emlékeztetett: a 18-19. századtól megjelent a nemzeti identitás, és a politikának elsődleges céljává vált a nemzetállamok létrejöttének elősegítése.

A második világháború után az akkori európai nemzedékek úgy látták, hogy a modern nemzetállamok „kitermelik” az Európa világelsőségét kockáztató háborúkat. A következtetés az volt, hogy ezt meg kell törni, és le kell térni a nemzetállamiság útjáról – fejtette ki a tárcavezető.

A törekvés az volt, hogy olyan, nemzetek közötti erős együttműködés jöjjön létre, amely háború nélkül képes a konfliktusok kezelésére – mondta az Európai Unió elődszervezetének megalakítására utalva. Az európai identitás azt feltételezi – tette hozzá -, hogy a nemzeti identitás nem kizárólagos kategória, hiszen lehet valaki például jó veszprémi, jó magyar, jó közép-európai és jó európai is egyúttal.

A miniszter szerint az uniós identitás létrejöttét mutatja, hogy az EU egyre nagyobb szerepet tölt be az állampolgárok életében, illetve megjelentek közös problémák, és azokra adott közös válaszok kísérlete. Példaként említette a migrációt és a klímapolitikát.

A szombatig tartó konferencián az identitás témájáról csaknem 150 előadást hallgathatnak a résztvevők. Szó lesz arról is, hogyan jelenik meg az identitás az irodalomban, a festészetben és a nyelvoktatásban.

Korábban írtuk