Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Átadták az ajkai Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda új épületét

Navracsics Tibor azt mondta: az óvodában a jelen emberei, az óvodapedagógusok és a jövő nemzedéke, a gyermekek találkoznak. Az óvodásoknak azokat az ismereteket, gyakorlatokat, készségeket adják át, amelyek segítségével elsajátíthatják azt, hogyan lehet közösségben élni, hogyan lehet a másikkal a kölcsönös tisztelet alapján együtt élni.

Hirdetés

A miniszter azt kívánta, hogy nem csak számában, de hitében is gyarapodó közösséget adjon az új óvoda a jövőnek.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára rámutatott: 2010 óta Magyarországon családpolitikai fordulat indult el, amely nélkül 154 ezerrel kevesebb gyermek született volna.

Az államtitkár nagy vállalásnak nevezte, hogy a katolikus egyház a veszprémi főegyházmegyében négy új óvodát épít és további kettőt újít meg. Hozzátette: a szülők, az óvodapedagógusok és az egyház összefogásával lehet a gyermekeknek olyan segítséget adni, hogy később megtalálják helyüket a világban.

Rieder András, a Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója örömét fejezte ki, hogy újra működhet óvoda az ajkai városrészben. Elmondta: a 2012-es iskolaalapításkor még csak 234 tanulójuk volt, az idei nevelési évet azonban már 506 gyermekkel – 406 iskolással és 100 óvodással – kezdték meg.

Udvardy György veszprémi érsek, mielőtt megáldotta az új óvodaépületet, úgy fogalmazott: intézményeik egyre inkább olyan belső otthonná válnak, ahol biztonságban, világos értékrend alapján Krisztust ismerve tudnak növekedni a gyermekek.

Az érsekség tájékoztatása szerint az új, 1224 négyzetméter alapterületű óvodaépületet egy csaknem ötezer négyzetméteres saroktelken alakították ki. Az ingatlanban négy galériás óvodai csoportszoba kapott helyet mosdókkal, öltözőkkel, foglalkoztató helyiségekkel, tornaszobával, irodákkal, melegítőkonyhával valamint orvosi szobával. A bejárattal szemben 18 férőhelyes parkolót is építettek.

Korábban írtuk