Fotó: Navracsics Tibor, Facebook
Hirdetés

Navracsics Tibor köszöntőjében kiemelte: a sümegi fesztiválhoz hasonló hagyományőrző rendezvények révén játékos formában ismerhetjük meg a múltunkat.

A miniszter szerint a szomszédunkban dúló háború a béke törékeny voltára ébreszt rá bennünket, és még inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az ősök hősi erényeire manapság is szükségünk van.

A 26. végvári napok helyszíne a Sümegi vár és a Kisfaludy várkert. A kétnapos családi történelmi fesztiválon egyebek mellett jelmezes felvonulás, tüzérségi ostrombemutató és számszeríjász bemutató várja a látogatókat.

A szombati történelmi lovasjátékok és mongol lovas kaszkadőrshowt követően középkori lakomát tartanak a lovagteremben.

Korábban írtuk

Vasárnap történelmi jelmezes felvonulás részesei lehetnek a látogatók. A vár tüzérségi ostromának csatajeleneteit láthatják, olasz zászlóforgatók bemutatóját kísérhetik figyelemmel az érdeklődők, lesz számszeríjász bemutató és néptáncbemutató.

Este a Nemzeti Lovas Színház Honfoglalás című rockoperáját láthatja a közönség.

Az MTI kérdésére Böjte Éva a rendezvény főszervezője elmondta, minden évben augusztus második hétvégéjén rendezik meg a végvári napokat. Felidézte: a Sümegi vár építése és 1989-ben kezdődött fejlesztése közben merült fel az ötlet, hogy létrehozzanak egy figyelemfelkeltő rendezvényt a végvári vitézek emlékére, ami a hősiességre és lovagiasságra tanít és nevel.

Mint mondta, a családilag működtetett vállalkozás távlati célja a Sümegi vár teljes rekonstrukciója, az 1600-as évek végére jellemző állapot létrehozása. Évről évre növekszik a látogatók száma, a szombati egy-egy előadásra több mint ezer érdeklődő váltott jegyet – tette hozzá.