A háborús eseményeket értékelve a biztonságpolitikai szakértő a Magyar Nemzetnek rámutatott: a nyugati média által közölt hírekkel ellentétben az orosz hadsereg sokkal erősebb az ukránnál, így nem valószínű, hogy Oroszország taktikai atomfegyvereket vetne be Ukrajna ellen.

Hirdetés

Ukrajna egy rettenetes agresszió áldozata, ennek következtében mindenkitől segítséget vár, ráadásul felfokozott elvárásokat támaszt a külvilággal szemben. Nekünk ezt meg kell értenünk és helyén kell kezelnünk, ugyanakkor azt kell tennünk, amit a magyar érdek kíván, nem pedig azt, amit az ukránok kérnek tőlünk – hívta fel a figyelmet Demkó Attila.

Kiheverhetetlen károk

A biztonságpolitikai szakértő szerint 

ebből a háborúból Magyarországnak és az egész Nyugatnak is ki kell maradnia. Ettől függetlenül Ukrajna természetesen megérdemli a humanitárius, a gazdasági, illetve – amelyik ország úgy dönt – a katonai segítséget is. Magyarország azonban egy szuverén ország, ezért ne Ukrajna döntse el azt, hogy hazánk hogyan segítsen neki

 – húzta alá. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője rámutatott, Magyarország az Európai Unióban és a NATO-ban is megszavazta az Oroszország elleni szankciókat, valamint az EU biztosít katonai segítséget is, hazánk viszont nem hajlandó katonai támogatást adni, és olyan jellegű szankciókhoz sem kíván hozzájárulni, amelyek Ukrajnának sem lennének kedvezők.

Korábban írtuk

– Az ukrán vezetésnek végig kellene gondolnia azt, hogy mit jelentene Euró­pa számára, ha nem vásárolhatna az oroszoktól gázt, illetve az is lényeges kérdés, hogy anélkül hogyan fűtenének Ukrajnában. Jelenleg ugyanis Ukrajna Magyarországon keresztül jut földgázhoz, ha viszont az Oroszország elleni szankciók az olaj- és gázszektorra is kiterjednének, hazánknak sem jutna elég orosz gáz ahhoz, hogy Ukrajnát is ellássa – magyarázta a szakértő, majd figyelmeztetett, hogy ezeket a szankciókat az európai és a magyar gazdaság sem tudná kiheverni.

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE kattintva!