Fotó: MTI/AP/Kemal Softic (illusztráció)
Hirdetés

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 94, szombaton 195, vasárnap 115 jogellenesen az országban tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron. A román és horvát határszakaszon 39 embert fogtak el.

Az elmúlt héten az ország területén összesen 884 illegális bevándorlót tartóztattak föl, és kísértek vissza. A megelőző héten – december 16-ától 22-éig – ez a szám 1019 volt. A román és horvát határszakaszon 53 embert fogtak el az elmúlt héten – áll a rendőrségi összesítésben.

A balkáni útvonalon a felével nőtt az Európába tartók száma

Ezt mondta Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakértő elmondta, a balkáni útvonalon tapasztalható növekedés összefüggésben van az olyan jól ismert konfliktusokkal, mint például a szíriai polgárháború, és az olasz kormányváltás.

Hozzátette, arra számít, hogy jövőre még liberálisabb szabályozás lép életbe Olaszországban, így a tengeri útvonalon egyre többen érkezhetnek.

Ugyanakkor, ha Törökország valóban katonákat küld Líbiába, tovább romolhat az észak-afrikai ország helyzete, ami szintén a migrációt erősítheti. Ha a helyzet elmérgesedik az országban, akkor nem kizárható, hogy Líbia is szétesik, mint Szíria – fűzte hozzá.