Fotó: MTI/Soós Lajos (illusztráció)

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Sargentini-jelentést „gyatra minőségű ideológiai vádiratnak” nevezte, amely valójában a „legdurvább támadás Magyarország önrendelkezése ellen”, mert azt vitatja, hogy alapvető kérdésekben, mindenek előtt a bevándorlás ügyében, magunk hozzunk döntéseket.

Fotó: MTI/Soós Lajos (illusztráció)

Szerinte a Sargentini-jelentés a bevándorlást támogató erők választási programja is egyben, hiszen ez a vita már rég nemcsak Magyarországról szól, hanem arról, hogy Európa „tárva-nyitva hagyja-e határait, vagy képes megvédeni azokat.

Az államtitkár hangsúlyozta: a jelentésben megfogalmazott vádak túlnyomó része jogilag már lezárt ügyekre vonatkozik, egy része ideológiai elvárás, aminek semmi köze a jogállamisághoz, egy részük pedig ”akkora hazugság, hogy csoda, hogy nem szakadt le a strasbourgi plafon„, így ha ezeket levesszük, akkor végső soron a kormány bevándorláspolitikáját támadja a dokumentum. Szerinte a jelentés legalább hat irányból teszi ezt: számon kéri a betelepítési kvóta elleni fellépést, kifogásolja, hogy Magyarország nem fogadott be bevándorlókat, támadja a jogi határzárat, a Stop Soros törvénycsomagot, valamint védelmébe veszi a rendőrökre támadó Ahmed H.-t és felrója azt is, hogy a nemzeti konzultációban a kormány a bevándorlás és a terrorizmus között párhuzamot vont.

Az államtitkár az ellenzéki pártok jelentéssel kapcsolatos szerepét szégyennek nevezte, bírálta az MSZP-t, a DK-t és a Párbeszédet, amiért megszavazták a jelentést, a Jobbikot pedig azért, mert ”betagozódott a baloldali kórusba„.

Úgy vélte: az uniós intézményekben jelenleg a bevándorlást támogató politikai döntéshozók vannak többségben, de jövő tavasszal ez megváltozhat, ezért akarják még most tető alá hozni az eddiginél is kockázatosabb bevándorlást támogató terveket, például azt, hogy az átruháznák a határvédelem jogát Brüsszelre. Hangsúlyozta: májusban minden európai állampolgár véleményt nyilváníthat ezekről a kérdésekről, de a magyarok már népszavazáson, konzultációkon és a választáson is azt az egyértelmű üzenetet küldték, hogy  fontos számukra az ország biztonsága és a keresztény kultúra védelme, nem szeretnék, ha jogköröket vennének ki Magyarország kezéből és nem hagyják, hogy Magyarországból bevándorlóországot csináljanak.    

Ezért – közölte – a kormány támogatja, hogy az Országgyűlés nagyon erős üzenetet küldjön a Sargentini-jelentés elfogadóinak arról, hogy Magyarországtól nem vehetik el a döntés jogát az életünket leginkább meghatározó kérdésekben. Kijelentette: azok az ellenzéki képviselők, akik az országot támadják, ”nyugodtan megmondhatják külföldi szövetségeiknek„, hogy a kormány készen áll a politikai küzdelemre, nem fog engedni a zsarolásnak.