Fotó: MTI/H. Szabó Sándor (archív)
Hirdetés

A Várkapitányság szerint ez az eljárás azért is különös, mert a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztései nem tartoznak az önkormányzat illetékességi körébe.

„Ezért joggal vetődhet fel a kérdés: milyen érdemi párbeszéd folytatható egy területről annak tulajdonosa, vagy illetékes képviselői nélkül?” – írták a közleményben.

A szervezet kiemeli: a budai Vár a Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően a történelmi újjászületés korszakát éli, és a nemzeti építészeti örökség rekonstrukciójának turisztikai jelentősége is van, hiszen a vár a leglátogatottabb turisztikai célpont.

„Akinek szívügye, hogy nemzeti örökségünket megújítva megőrizzük, joggal ért egyet azzal, hogy a budai Vár nem válhat csatatérré” – írják a közleményben, kiemelve, hogy terveik transzparensek és megalapozottak.

A régóta városképi sebként tátongó, a világörökségi ranghoz méltatlan Dísz tér 2. szám alatti jelenleg teljesen üresen álló telek rehabilitációjával több mint fél évszázados adósságot törlesztenek, amikor újjáépítik a Vöröskereszt Egylet egykor volt impozáns székházát – írták.

A közleményben leszögezik: a Várkapitányság a csütörtök este történtek ellenére a maga részéről változatlanul „a kinyújtott, segítő kéz politikáját” tartja követendőnek, ugyanakkor az „öncélú csatározások zsákutcás törekvéseiben” nem kíván partner lenni.

„A Várban élőknek joguk van ahhoz, hogy a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztéseivel kapcsolatban hiteles, pontos és naprakész információk alapján formálhassanak véleményt. Sajnálatos, hogy a Budavári Önkormányzat vezetése csütörtöki fórumán ezeket az elveket mind megsértette” – írják a közleményben, hozzátéve, hogy a Várkapitányság számára ez intő jel, ezért a jövőben még kiemeltebb figyelmet fordítanak a budavári polgárok és az odalátogatók széleskörű és hiteles tájékoztatására.