A napilap a főváros jelenlegi anyagi helyzete iránt érdeklődött a Magyar Államkincstárnál, s pénteken megkapta a választ.

Hirdetés

„Eszerint Budapest Főváros Önkormányzata október 20-án időközi adatokat szolgáltatott, ebből pedig az derült ki, hogy a Karácsony vezette helyhatóság 133,9 milliárd forint állampapírral rendelkezik, nettó készpénzállománya pedig 85,6 milliárd forint. Megtudtuk azt is, hogy a főváros január eleje és szeptember vége között 127,7 milliárd forint úgynevezett közhatalmi bevételre tett szert, ebből a legnagyobb tétel az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység után fizetett helyi iparűzési adó a maga 127,3 milliárd forintjával”olvasható a Magyar Nemzet internetes portálján.

A lap úgy fogalmaz: a számsor önmagában is egyértelmű bizonyítványt állít ki Karácsony Gergely egyes nyilatkozatairól, „de a helyzet még nyilvánvalóbb, ha felidézzük a korábbi statisztikát”.

„A féléves adatsor ugyanis arról tanúskodik, hogy január eleje és június vége között 61,4 milliárd volt a közhatalmi bevétel a fővárosban, ebből az iparűzési adó 61,2 milliárdot tett ki. Vagyis negyed év alatt 66,5 milliárdos adóbevétel folyt be Karácsonyék kasszájába” – írják.

„Még érdekesebb a készpénz mennyisége. A fővárosnak június végén 27,9 milliárd forint állt rendelkezésére, állampapírban pedig 135 milliárdja volt. Ez azt jelenti, hogy három hónap alatt egymilliárddal csökkent ugyan az állampapír-állomány, ellenben 58 milliárddal nőtt a készpénz.”

Azt már csak mi tesszük hozzá: mindezek után elvárható lenne az örökké siránkozó főpolgármestertől, hogy Facebook-bejegyzések helyett segítsen a budapestieknek a járvány idején.

Korábban írtuk