Hirdetés

– Lech Kaczyński néhai lengyel miniszterelnök halálát nagy nyilvánosság előtt gyűlöletkeltésre felhasználó történészprofesszor törölte a botrányos bejegyzést. Ön szerint megijedt a jogi következményektől?

– A kegyeletsértő, gyalázkodó bejegyzés eltüntetése a történész részéről egyértelműen az ijedtség és a bizonytalanság jele, ugyanakkor nem gondoljuk, hogy a vállalhatatlan párhuzamot ne szándékosan jelentette volna meg. Az ügynek megítélésünk szerint elsősorban morális és munkajogi következményei kellene hogy legyenek, a Manfred Weber néppárti csúcsjelölt által is patronált CEU rektorának, Michael Ignatieff úrnak meg kell követnie Orbán Viktort abban az esetben, ha következmények nélkül marad az egyetemen a Kovács M. Mária ügye.

– Volt ilyenre korábban példa?

– Hasonló esetként értékelhető, hogy a CEU-n is oktató, Bayer Zsolt publicista halálával viccelődő Bajomi-Lázár Péter ellen a Budapesti Gazdasági Egyetem etikai vizsgálatot indított, és miután ez lezárult, elfogadták Bajomi-Lázár nyilvános bocsánatkérését és egyben lemondását az egyetem intézetvezetői posztjáról.

– Áder János korábban, a beiktatási beszédében beszélt arról az Országgyűlésben, hogy drámai mértékben romlott Magyarországon a közbeszéd színvonala. Mennyiben rosszabb azóta a helyzet?

– Az ellenzéki politikusok és balliberális gondolkodók egy része nyilvánvalóan elveszítette a kontrollt a verbális megnyilvánulásai felett. Ráadásul sokan, okkal, úgy gondolhatják, hogy a mocskolódó szavak súlya különös jelenetőséggel bír, ha az országgyűlési képviselő vagy éppen egyetemi oktató száját hagyják el.

– Visszatérve az inkriminált kijelentésre: lengyel civil szövetségeseik mit gondolnak a megnyilvánulásról?

– Akikkel eddig értekeztünk, mélységesen fel voltak háborodva, hogy egy magát felvilágosultnak tartó felsőoktatási intézmény vezető oktatója ilyen minősíthetetlen kijelentésre ragadtatja magát. Lengyel barátaink megdöbbenését mélyen át tudjuk érezni.