Hirdetés

Dömötör Csaba a Facebook-oldalán közzétett videóban úgy fogalmazott: „nem ilyen karácsonyi ajándékra számítottunk.”

A paktum részletiről szólva elmondta, hogy benne van a régóta vitatott elosztási kvóta, amely azt jelenti, hogy meghatározzák, egy-egy tagországnak „hány migránst kell befogadnia”. „Az is benne van az új csomagban, hogy válsághelyzetben meg lehet haladni ezeket a számokat, azaz felső létszámkorlát nélküli befogadást jelent a tagországoknak” – emelte ki. Hozzátette, hogy azt, hogy „mi a válság, azt ők mondják meg.”

Korábban írtuk

Közölte, hogy az új csomag felülírja a jelenlegi magyar menekültügyi eljárásokat is. Ennek az lenne a következménye a gyakorlatban, hogy „Magyarországon is migránsgettók jönnének létre” – hangsúlyozta a politikus.

Dömötör Csaba szerint azért siettek a paktum elfogadásával, mert attól tartanak, a közeledő EP-választás után már meg lenne meg az ehhez szükséges többség.

„Jó ideje lehetett tudni, hogy át akarják erőltetni ezt a migrációs állandósítási csomagot” – mondta az államtitkár. Hozzátette: ez a „sokadik ok” arra, hogy a magyar emberek elmondják a véleményüket a nemzeti konzultáció kérdőívein a migrációról.

„Mi továbbra sem akarunk bevándorlást, ne döntsék el mások, hogy kivel élünk együtt, ne engedjük meg, hogy egy ilyen horderejű kérdésben a fejünk felett döntsenek” – hangsúlyozta.