A Fidesz alelnöke szerint egyet tudnak érteni a Jobbik elnökének áprilisi kijelentésével, amely szerint hazaáruló, aki nem szavazza meg az alaptörvény módosítását, azt azonban elfogadhatatlannak tartják, hogy Vona Gábor havonta változtatja álláspontját, hatalmi érdekei függvényében.

Fotó: mti, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció

Németh Szilárd szombati sajtótájékoztatója után az MTI-nek azt mondta: a brüsszeli európai uniós csúcson egyértelművé vált, az Európai Bizottság és az elnöke továbbra sem tett le a kényszerbetelepítésről, ezért a kormány előtt még nagy küzdelem áll, hogy meg tudja akadályozni ezt. Minden ellenzéki pártnak látnia kell, hogy ez nagyon fontos nemzeti érdek, „a kultúránk, a gyerekeink jövőjének, Magyarország biztonsága” megvédésének záloga – hívta fel a figyelmet.
    
Emlékeztetett: az alkotmánymódosítás azon alapul, hogy az október 2-ai népszavazáson több mint 3,3 millió ember – nemcsak Fidesz-KDNP-s, hanem közöttük jobbikos és baloldali is – egy irányba szavazott. 
    
Németh Szilárd hangsúlyozta: aki az alaptörvény-módosítás ellen szavaz, az a migránsok betelepítése, Brüsszel politikája mellett voksol. Aki támogatja a módosítást, az az emberek akaratát szeretné végrehajtani, Brüsszelt megállítani – tette hozzá. Hamarosan minden képviselőnek színt kell vallania ebben a kérdésben – fogalmazott.
    
A Fidesz alelnöke kiemelte, hogy sok nemzeti érzelmű jobbikos is a betelepítés ellen szavazott, mert figyelt pártja elnökére, „az áprilisi Vona Gáborra”. Akkor ugyanis a Jobbik elnöke a parlamentben azt mondta, hogy aki nem szavazza meg az alkotmánymódosítást, az hazaáruló. Ezért az áprilisi Vona Gáborral egyet tudnak érteni, de úgy látszik, ő havonta változtatja álláspontját, egyéni hatalmi érdekei szerint – jelentette ki Németh Szilárd. „Ha úgy tetszik, neki a magyar nemzet már nem más, mint egy újság címe” – fogalmazott.
    
Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójával kapcsolatban Németh Szilárd azt mondta: tisztelettel, méltósággal kell emlékezni, emlékeztetni a hősökre, a provokációt, a garázdaságot vagy az arra való felbujtást elfogadhatatlannak tartják.
    
Hozzáfűzte: egy jogi szakvélemény szerint Juhász Péter, az Együtt alelnöke „provokatív akciójának, amely nem más, mint garázdaságra való felbujtás, nagyon komoly büntetőjogi következményei lehetnek”.

(MTI)